Kloden drukner i plast og på verdens miljødag 5. juni mobiliseres det til handling. Gammel håndverkskunnskap er basert på århundrer med erfaring om å bruke naturlige materialer og ressursene som omgir oss. Denne håndverkskunnskapen er livsviktig for en bærekraftig framtid.

Verdens kuleste dag 2022.

5. juni er verdens miljødag, verdens største miljømarkering initiert av FN for å feire miljøet og mobilisere til handling. På markeringens 50. år er plastforurensning på agendaen under banneret «Solutions to plastic pollution».

På verdensbasis blir det produsert mer enn 400 millioner tonn plast hvert år, ifølge tall fra FN. Verdens miljødag (fn.no) Halvparten brukes kun én gang og rundt 20 millioner tonn plast – tilsvarende vekten av 2200 Eiffeltårn – havner i innsjøer og hav. I tillegg utgjør mikroplast et stort problem. Det anslås at hver enkelt får i seg mer enn 50 000 mikroskopiske plastpartikler per år.

Med bare en klode, har vi ikke råd til å fortsette bruk-og-kast mentaliteten som forsøpler vår dyrbare planet. Gammel håndverkskunnskap er basert på lange tradisjoner med å bruke naturlige råvarer og ta vare på ressursene man har. Denne kunnskapen må vi ikke miste, men ta vare på for fremtiden.

Norges Husflidslags satsning Holdbart fremmer verdien av håndverk, husflid og kunnskap om materialer, og er knyttet til FNs bærekraftsmål nr. 12: Ansvarlig forbruk og produksjon.

Prosjektene Alt kan fikses og Rundt bålet er del av denne satsningen og begge støttet av Sparebankstiftelsen DNB. Gjennom Alt kan fikses arrangeres det Fikselaug over hele landet, der du kan være med å fikse klærne dine. I heftet Fiks det! finner du inspirerende bilder, nyttige tips og steg-for-steg forklaringer til mange ulike reparasjoner.

Rundt bålet gir flere barn og ungdom mulighet til å være ute, lære om spikking, bruk av materialer fra naturen og mattradisjoner. Over 120 lokallag har blitt rustet opp med nytt utstyr og opplæring, og setter i gang flere spennende spikkeaktiviteter over de neste årene.

Hjelp oss å holde håndverkskunnskap levende! Som medlem gir du verdifull støtte til arbeidet vårt med å dele håndverksglede og kunnskap med enda flere. Les mer om medlemskap her.

 

Les mer: