Du er logget inn som
husflid.no
Norges Husflidslag
0
Nettbutikk
Min side
21. jun 2021|
Tekst: Louisa Bond|
Holdbart|Materialer|
Snart blir det slutt på engangsprodukter i plast, som følge av EUs nye plastdirektiv. Plastbestikk, engangskopper, rørepinner og take-away matbeholdere skal ikke lenger forsøple naturen. Men hva skal du bruke i stedet? Vi har samlet våre beste tips til holdbare, plastfrie alternativer.
«BÆREkraftig» krus fra IngridK keramikk. Foto: Therese Sjølie.
I samsvar med EUs direktiv om plastprodukter, blir det forbudt å omsette en rekke engangsprodukter av plast fra 3. juli 2021. Forbudet omfatter hele EU, og settes i verk for å redusere forsøpling av plast i naturen.
I Norge alene vil forbudet redusere bruken av engangsplast med 1,9 milliarder enheter eller ca. 3.600 tonn i året, viser beregninger gjort for Miljødirektoratet
Forbudet gjelder også bioplast Engangsprodukter av bioplast omfattes også av forbudet. Bioplast er laget av biologisk råmateriale, som mais eller sukkerrør, i motsetning til vanlig plast som er fremstilt av fossil olje. Selv om råstoffet er biologisk, vil sluttproduktet ha samme egenskaper som konvensjonell plast.
Selv såkalt bionedbrytbar plast vil ikke nødvendigvis brytes raskt ned i naturen av seg selv. Ofte må de gjennom industriell kompostering og brytes ned ved hjelp av bakterier, sopp, alger eller enzymer, ifølge Miljødirektoratet.
Plastfrie alternativer Hva skal du bruke i stedet for plast? Vi har samlet våre beste tips til holdbare, plastfrie alternativer du kan lage selv eller få tak i fra en husflidsbutikk eller håndverker nær deg.
Til v.: skulderveske fra Traeland. Foto: Krisine Hognerud Træland. Til h.: sekk fra Pil i hjertet. Foto: Berit Solhaug/Norsk Husflid.
Unngå plastposer og velg heller en håndlaget, lokalprodusert kurv. Du finner flere dyktige kurvmakere blant Norske Husflidhåndverkere.
Sy din egen pose til favorittkoppen eller en frukt- og grønnsakspose av restestoff.
Ta med egen drikkekopp, matboks og rørepinne Erstatt engangskoppen i plast med et vakkert og holdbart krus. Bytt ut plastbestikket med treprodukter som kan brukes mange ganger, og spikk din egen rørepinne.
Vil du spikke dine egne sleiver, skjeer og andre redskaper? Les mer om hvordan du kløyver fram et emne.
Til v.: krus fra GoForm keramikk. Foto: Katharina Næss. Til h.: rørepinne, stekespade og pølseklype fra Ung Husflid. Foto: Berit Solhaug.
Never, det ytterste laget av barken på bjørk, er et holdbart materiale som kan brukes blant annet til flettede bokser og sveipa beholdere. Visste du at enkelte gjenstander fra Osebergfunnet var sveipa? Og at never er særdeles motstandsdyktig mot råte og konserverende for mat? Faktisk er den eldste neverboksen man kjenner til ca. 10.000 år gammel, gravd ut av en myr i Danmark.
Gjør som vikingene og deres forfedre, velg matboks i never. Det er både smart og holdbart.
Neverkopp og skje fra Krokvokst. Foto: Mari Fallet Mosand/Krokvokst.
Til kjøkkenet
Lag en visp. Foto: Randi Breiset.
Velg skjærefjøl i tre, ikke i plast Ikke bare er tre et fornybart og biologisk nedbrytbart materiale, men trefjøler gir også mindre bakterieflora.
– Det er mest hygienisk å bruke skjærefjøl i tre, så lenge man vasker av matrester og lar fjøla ligge til tørk mellom bruken, sier Henning Sørum til Dinside. Han er professor og bakteriolog ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet og publiserte en studie i 1994 som sammenlignet bakteriefloraen på skjærefjøler i plast- og tre.
Velg holdbart håndverk Hos din nærmeste husflidsbutikk finner du et utvalg av flotte turkopper, sveipa bokser, fat og tresleiver. Eller søk fram blant Norges Husflidslags dyktige husflidhåndverkere, som skaper vakre og varige produkter, basert på gamle håndverkstradisjoner og nye ideer.
Gå på kurs Vil du lære mer om kurvfletting, neverarbeid, søm, spikking og trearbeid? Gå til kurskalenderen og se hva som arrangeres nær deg. Som medlem av Norges Husflidslag får du gode rabatter på kurs og gir i tillegg verdifull støtte til vårt arbeid med å ta vare på håndverksteknikker for fremtiden. Bli medlem her.
Er du interessert i trearbeid? Bli med i Facebook gruppen Sløyden hvor du kan stille spørsmål, dele prosjekter og fylle på med masse tre-inspirasjon.
Til butikken
Din handlekurv er tom.