Tre var i fokus på årets kveldsarrangement for husflidsbutikker torsdag 4. februar, og for første gang ble fagkvelden avholdt digitalt. Med foredrag av produktdesigner Caroline Olsson, film og spennende fagstoff på programmet, fikk deltagerne et inspirerende dypdykk i tre. Kveldsarrangementet er et årlig seminar der Norges Husflidslag inviterer sine medlemsbutikker til faglig påfyll, inspirasjon og sosialt fellesskap.

Foto: Soppkniv, Arild Larsen. Curious lampe og trepennal, Caroline Olsson.

Tre er et holdbart, vakkert og bærekraftig materiale, og husflidsbutikkene har mange treprodukter for salg. Mange merker også stor interesse for tre som materiale og vil lære mer. Målet med årets kveldsarrangement var derfor å gi butikkenes ansatte en lærerik kveld fordypet i materialet, teknikker og behandling.

Produktdesigner Caroline Olsson har jobbet mye med tre og holdt et inspirerende foredrag om verdien av å ta vare på kulturarv i nye produkter. Hun har blant annet designet lampene SKOG for Magnor Glassverk og matter for Heymat med geometriske mønstre inspirert av løv, einer, fjelltopper og skogen rundt Mo i Rana.

«Jeg tar gjerne utgangspunkt i gamle og glemte håndverksteknikker når jeg skaper nye produkter. Treet forteller en historie. Som trepennalet som jeg har arvet, jeg tror ikke det ville betydd så mye for meg uten bruksslitasjen.» Caroline Olsson

Lampen Curious er designet med utgangspunkt i det klassiske trepennalet mange husker fra barndommen. Også lampen er et pennal du kan legge blyanter i, og over tid vil den få en bruksslitasje som forteller sin egen historie.

«Lokal produksjon og bruke tre som er lite bearbeidet, og aller helst uten lim er også en positiv utvikling. Både forbruker, formgiver og produsenter tenker mer sirkulært, varig og lokalt.»

Caroline ser en tendens til at flere designere jobber i krysningen mellom design og kunsthåndverk. Flere er opptatt av lokalproduksjon og å bruke tre som er lite bearbeidet. Både forbrukere og formgivere tenker mer sirkulært, varig og lokalt.

Temaet for årets kveldsarrangement passer godt inn med Norges Husflidslags satsningsområde Holdbart. Målet er å formidle det vi har visst lenge: husflid og tradisjonshåndverk er bærekraftig. Produkter i gode materialer som vi kjenner opphavet til eller som har en egen betydning for oss blir tatt vare på. De blir høyt verdsatt, reparert ved behov, og har lang levetid.

Husflidskonsulenten i Hedmark, Arild Larsen, fortalte om treslag og teknikker vi kjenner igjen i husflidsprodukter, fra trefjøler med karveskurd til sveipede esker. Visste du at enkelte gjenstander fra Oseberg-funnet var sveipa? Og at never er særdeles motstandsdyktig mot råte og konserverende for mat? Velg matboks i never neste gang!

Til slutt fikk deltagerne være med på hele prosessen fra et høyreist tre i skogen til en ferdig spikket skje. Filmet fra et snødekket skogslandskap med knitrende bål og ski på beina, fikk deltagerne se treet bli felt, emnet kløyvet på tunet, grovspikket i snekkerverkstedet, og til slutt finspikket foran peisen med kattungen på fanget. Et håndlaget, vakkert og varig redskap til kjøkkenskuffen – og helt uten skolesløydens kjedsommelige pussing med sandpapir.

Alle husflidsbutikkene som er medlem av Norges Husflidslag var invitert til kveldsarrangementet, og årets seminar ble for første gang avholdt digitalt. Dermed kunne deltagere over hele landet samles, fra Kristiansand i sør til Bardufoss i nord, uten å forlate sin egen stue. Alle butikkene som deltok får i tillegg tilsendt en samling treprøver av alle norske treslag og heftet «Norske treslag».

 

Velg holdbart håndverk. Norges Husflidslags husflidhåndverkere skaper vakre og varige produkter, basert på gamle håndverkstradisjoner og nye ideer. Se på utvalget av flotte produkter hos din lokale husflidsbutikk.

Vil du lære mer om tre? Bli med i Facebook gruppen Sløyden hvor du kan stille spørsmål, dele prosjekter og fylle på med masse tre-inspirasjon.

Det arrangeres kurs innen trearbeid over hele landet. Gå til kurskalenderen og se hva som arrangeres nær deg. Som medlem av Norges Husflidslag får du gode rabatter på kurs og gir i tillegg verdifull støtte til arbeidet med å ta vare på gamle håndverksteknikker for fremtiden. Bli medlem her.