Den første uka i september markerer vi Nordic Craft Week, og årets tema er lin. Norge har sin dag torsdag 7. september. Da vil vi rette fokus mot det nordiske samarbeidsprosjektet «1 kvm lin» og det som har skjedd i prosjektet gjennom de to årene vi i Norges Husflidslag har drevet prosjektet som en del av Holdbart-satsingen.

→ Følg Nordic Craft Week på Facebook 2.-9. september 2023
→ Les mer om prosjektet 1kvm lin og dyrk lin med oss
→ Følg arbeidet til 1kvm lin på facebook

Gjennom prosjektet «1 kvm lin» ønsker Norges Husflidslag å skape oppmerksomhet rundt lin som kulturplante. I dagens forbrukerstyrte samfunn vil kunnskap om en bærekraftig og kortreist tekstilfiber være nyttig allmennkunnskap. At det går an å dyrke klær i sin egen hage framstår for oss som ganske eksotisk.  For 100 år siden var det ikke eksotisk i det hele tatt, da var det hverdagen og det de fleste bruke som skjortestoff.

Kunnskap om lintøy til bunadskjortene våre retter oppmerksomheten mot den kulturarven som ligger i produksjonen av lintekstiler. Norge har forpliktet seg til å ta vare på den immaterielle kulturarven gjennom Unescos konvensjon om vern av immateriell kulturarv. Norges Husflidslag er akkreditert som ekspertorganisasjon for vern av den handlingsbårne kunnskapen innen husflid og håndverk.

Lin Norge rundt
1 kvm lin / 1 sqm of flax er et nordisk samarbeidsprosjekt som startet opp i Sverige av Hemslöjden i 2020. Les mer. Her i Norge er prosjektet inne i sitt andre år, og interessen for å dyrke lin er overveldende. Fra Mandal i sør til Karasjok i nord dyrker folk sin egen lin. I to år har Norges Husflidslag sendt ut frøpakker til frivillige rundt om i Norge. Nytt av i år er at vi dyrker lin på Portåsen i Drammen kommune, og på Sysselgården på Hadeland har vi en åker på 40 kvm lin som ble rykket 24. august. Følg Facebook-siden «1 kvm lin Norge» for å se hvor vi er neste gang.

1 kvm lin i skolesekken
Lin er en nøysom plante som trenger begrenset med stell. Derfor vil den egne seg fint som en del av en skolehage. Planten er svært dekorativ, enten du dyrker fiberlin eller oljelin, med sine blå blomster og brungule frøkapsler. Linet er fint til dekorasjoner eller til foredling til spinnefiber, en naturlig del av kunst- og håndverksundervisningen. Foredlingsprosessen er mer omfattende, men med god hjelp fra lokale husflidslag vil de fleste kunne berede linet til ferdig fiber som skal spinnes. Nå vil Norges Husflidslag oppfordre skolene i Norge til å dyrke lin i sin egen skolehage!

Ved å dyrke lin i skolen vil alle elever i løpet av barneskolen lære om lin som kulturplante, fiber- og næringsplante. De kan lære om hva kulturarv er i praksis og hva det vil si å lære fra generasjon til generasjon. At håndens kunnskap har en egenverdi i seg selv på lik linje med kunnskap basert på refleksjon. Det vil være viktig i dette prosjektet å vise elevene hvilke muligheter som ligger i det å lære seg et håndverk for sin egen del, men også som et yrkesvalg for framtida. Vi trenger unge mennesker som ønsker å jobbe med håndverksbaserte yrker også i framtiden slik at vi kan holde kulturarven levende.

Høres dette ut som noe for din skole? Ta kontakt med Reidunn Horgen eller Linda Thiis .

 

Nysgjerrig på lin i Norge og Norden?
Følg Nordic Craft Week på Facebook, for å lære mer om bruk, fiberkvaliteter, såing, høsting og mye mer!
→ Følg Nordic Craft Week på Facebook

Last ned oppskrift på barnelue i lin NCW 2023 – Linlue Oppskrift
Download pattern for linen kids bonnet
NCW 2023 – Linen Bonnett Pattern