Levanger Husflidsforening har valg fusspute som sitt rødlisteprosjekt. Her kan dere lære mer om historien og teknikken!

Hvorfor valgte vi denne teknikken?

Laget har hatt to kurs med Jorid Thomassen (datter av Knut, se nedenfor). Etter første kurset ble vi enige om at dette kunne bli vårt rødlisteprosjekt. Teknikken har sterk tilknytning til vår nabokommune Verdal i Trøndelag.

Historien

Knut Haldorsen (1919-2010) fikk kjennskap til håndtverket da han var på skogsarbeid i sin ungdom i Sverige (Jämtland). Historien sier at Knut satt i nattemørket og fulgte med den ene som lagde disse putene etter endt arbeidsdag. Slik lærte han denne teknikken. Knut Haldorsen tok med seg pussputeteknikken hjem til Vera i Verdal kommune. Der praktiserte han teknikken hele sitt liv. Barna hans Olav og Jorid, samt flere i familien har videreført teknikken og holdt en del kurs. De har også hatt produkter til salgs på lokale marknader.

I Sverige er teknikken kjent som Bollkudde og stammer fra slutten av 1800-tallet. Teknikken har sannsynlig kommet hit fra øst, kanskje så langt som Russland.

Mange historier florerer på internett. Noen historier er fra sjømenn som løste fritidsproblemer med å lære seg denne teknikken. Noen nevnte at ”disse ballene ligner på jomfrubryst” og på svensk har man også kalt det ”tuttkuddar” eller sjømannskuddar.

Framgangsmåte

En treramme (kan lages i ulike størrelser), med spiker i 1,5-3 cm bredde rundt kanten (oddetall). Festes til bordplata (skrutvinge kan brukes).

Ullgarn (tynt) benyttes. Ikke for stramt. Fest tråden i øverste spiker til venstre. Før tråden ned til motsatte spiker i rammen og tre garnet over to spiker og før garnet parallellt opp igjen og over to spiker. Gjenta dette til du er på enden. Før tråden til nærmeste spiker og tre tråden i motsatt retning, gjenta dette til du ender opp fra utgangspunktet. Gjentas totalt 5-6 ganger (til sammen 20-24 tråder). Fest tråden i spikeren.

Bomullsgarn (sterk) strekkes tre omganger som ullgarnet. Fest bomullsgarnet godt.

Garnbøtenål: Fyll nålen med sterk sytråd (ekstra sterk). Start i ett hjørne og knyt diagonalt med dobbel halvstikk. Når alle diagonaler er ferdig knyttet, så er endelig tiden kommet til å skjære opp ullgarnet.

Vi bruker en trespile for å skille mellom ullgarnet og bomullsgarnet. Hopp over første og siste rad. Før pinnen inn under bomullsgarnet og knytetråden (vær nøye med at alle tre bomullstrådene og knytetråden er med). Snu treramma med spiker ned.

Skjær over alle ulltrådene midt etter trespilen. Bruk en skarp kniv, helst en skalpell. Ta trespilen ut og tre den i neste rad. Gjenta til alle radene er tatt. Snu rammen 90 grader og før inn trespilen lik det du har gjort før. Fullfør radene ut (den første og siste raden skal IKKE skjæres).

Fukt hendene med lunkent vann eller bruk dampen på strykejernet. Gni med hendene over ”pongene” slik at ullgarnet tover seg. Du kan også bruke en liten børste (neglebørste) til å få ”pongene” til å tøve seg.

Klipp arbeidet fra rammen. Du velger selv hvor lange frynser du ønsker. Sy på en ferdig sydd pute og fyll puta.

Hva har laget gjort?

  • Vi har holdt to kurs med kursleder Jorid Haldorsen.
  • Utstilling på salgsmesse, november 2015.
  • Samarbeid med Verdal Historielag v/Gudrun Veimo.
  • Intervju med Jorid Haldorsen.

Oppskrifter utarbeides i samarbeid med Jorid Haldorsen. Oppskrifter vil bli tilgjengelig for salgs når dette blir produsert. Ta kontakt med Levanger Husflidsforening v/leder Hilde Bjørnøy, e-post: 

Kildehenvisninger

Norsk Husflid: Artikkel ”Fusspute som har vandret” av Sissel Beate Eriksen Skar

Håndarbeid for alle nr. 1: Cappelen forlag, utgitt 1979. Side 198 ”Pompongpels”, Henriette Beukers

Bokhylla.no (Nasjonalbibiliotekets samlinger digitalt)