Du er logget inn som


 

Husfliden Stavanger AS

Tilbake

Midt i Stavanger sentrum finner du oss. Hovedproduktet vårt er Husflidens Rogalandsbunad til dame og herre. Vi har vært tradisjonsbærere og kunnskapsformidlere i 130 år. Vi er opptatt av å ta vare på tradisjoner, kultur og kunnskap i Norge, derfor har vi systue på huset der vi driver med bunadsøm, vi er godkjent som opplæringsbedrift i bunadtilvirkerfaget, vi er opptatt av bærekraft og miljø, vi foretrekker norskproduserte stoffer til bunaden vår, vi er opptatt av tradisjon og kultur, men og av design og egenart. Vi har dyktige, kunnskapsrike ansatte som står klar til å hjelpe deg.

logo


Adresse Postboks 98
Postadresse 4001 STAVANGER
Telefon 51894355
E-post siv@husflidenstavanger.no
Nettside

ROGALANDSBUNAD DAME
Husflidens Rogalandsbunad til dame bygger på bunadarbeidet til Magnus Våge på begynnelsen av 1900-tallet, og videre arbeidet i fylkesnemda for bunaden i begynnelsen av 1950-årene. Broderiet til Husflidens Rogalandsbunad er utarbeidet etter et sjal funnet i Suldal kommune. Orginalsjalet hadde i tillegg til selve broderimønsteret også brodert inn eierens navn; Marta Løland – derav navnet Lølandsmønster, samt årstallet 1840. Dette er den største plaggdelen med denne typen broderier som er funnet i vårt distrikt.

Bunaden vår fås i svart eller blått. Vi har flere ulike vestefarger å velge mellom, og i tillegg til den mer vanlige varianten kan den også velges som skjøtevest. Ullbåndet i forkleet fås i samme farge som vesten. Sjalet vårt er figurskåret, broderitråden er spesialfarget hos Rauma ullvarefabrikk. Man kan velge mellom svake og sterke farger på broderiene. De svake fargene inneholder mer beige og brunt, mens de sterke har mer av orange og rød-rosa i seg. Det er også mulig å velge et silkeforkle eller et sjal uten broderier til bunaden.


ROGALANDSBUNAD HERRE
Husflidens Rogalandsbunad for menn er i utgangspunktet en utarbeidelse av skredder Sømme. Husflidens variant ble deretter revidert av Arthur Bustad på Sand i 1929. Magnus Våge stod for mye av det tidlige bunadarbeidet i Rogaland. Mye forskjellig var i bruk, så det var et vanskelig arbeid å velge ut det som skulle være gjeldende for Rogalandsbunaden for herre. Materialet bunaden bygger på er draktdeler fra gamle Suldal prestegjeld. Utarbeidelsen av mønster stod skredder J. A Sømme for. Herrebunaden ble revidert av Arthur Bustad på Sand, i 1929. Husfliden forhandlet mønster og stoffer fra begynnelsen av – og formidlet kontakt med de skreddere som kunne sy bunaden. Husfliden Stavanger kjøpte rettighetene til bunaden i 1986.
Selve bunaden består av vest, trøye og knebukse (langbukse kan brukes). De vanligste vestestoffene er grønn silkebrokade eller grønn ulldamask, eller gylden silkebrokade. Det har kommet flere stoffer å velge i, den siste tiden. Til bunaden brukes skjorte med broderte hals- og håndlinninger, strikkede strømper og bregdabånd. Sølvet til bunaden består av halssølje, buksespenner og mansjettknapper, samt knapper til trøye, vest og bukse.