26-30 juni 2023 var 15 ungdommer og to voksne representert fra store deler av landet samlet i Sulitjelma, Fauske kommune i Nordland. Tema for kurset var «Holdbart», noe som gjenspeilet seg i produktene og teknikkene som det ble undervist i.

Ungdomsrådet i Norges husflidslag, Hans Gregersen, Amanda Paulsen, Marie Jørgensborg og Sturla Mella stilte som kursledere. De hadde laget varierte opplegg i forskjellige teknikker og materialer som deltakerne fritt kunne boltre seg med. Det ble laget masker i gips med detaljer og spennende utrykk. Ved hjelp av symaskin ble det mange fine toalettmapper med varierte detaljer. I lær var det opplæring i salmakersøm, farging av lær og mønsterkontruksjon til eget ønsket produkt. Alle laget sin egen kabylskevever, noen med svært fin dekor. De fikk også prøve seg på grindvev og brikkevev.

Innimellom kurs og god mat som ble servet av vertskapet på Jakobsbakken, ble det god tid til sosialt samvær. Vi fikk også guidet tur hvor vi fikk et innblikk i hvordan det hadde vært i Sulitjelma når gruvene var i drift. Her har det vært gruvedrift siden 1886 og frem til 1991, da den siste gruven ble stengt.

 

Kurset var et samarbeid mellom Nordland husflidslag, Norges husflidslag, Studieforbundet for kultur og tradisjon og Bodø 2024.