Gi den klassiske papirkurven en oppdatering.

Flettet julekurv i skinn, laget av Paul Alexander VInk til Norsk Husflid

I Norge har det vært tradisjon å flette julekurver i papir siden midten av 1800- tallet. Kurvene ble fylt med godsaker og hengt på juletreet.

Denne oppskriften er basert på gammel skikk, men bruker et nytt materiale. En julekurv i skinn blir vakker, eksklusiv og så solid at den mest sannsynlig kan gå i arv.

Kanskje har du et utslitt skinnplagg eller rester fra et annet prosjekt du kan bruke som råmateriale? Om du ikke har skinn i ulike farger, kan du skjære ut to deler av samme skinnstykke og snu den ene «på vrangen» så rusiden blir ut når du fletter. For de erfarne, er det også mulig å farge skinnet selv med narvsverte.

Du trenger:

• Tynt skinn, for eksempel geiteskinn med tykkelse 0,5-0,8 mm, gjerne i to forskjellige farger.
• Kniv eller saks
• Hullpipe/hulltang
• Valgfritt: Narvsverte, lim, to maljer, maljesetter/niteverktøy og tråd

Slik lager du julekurven:

(Obs! Hullet til oppheng lages til slutt, når kurven er ferdig flettet. Ikke underveis, slik det ser ut på bildene ovenfor.)

1.  Skriv ut malen i A4-format (pass på at du velger «Faktisk størrelse», så illustrasjonen ikke skaleres ned). Brett papiret etter instruksjonen på malen. Klipp ut malen, og inkludert de to skårene (skjære­linjene) i midten. Brett ut malen, som skal være ca 26,5 cm lang.

2. Legg malen oppå læret og marker formen med egnet verktøy, som blyant eller rundsyl. Marker også krysset i midten av sirkelen. Dette blir hullet for oppheng.

3. Skjær eller klipp ut formen i læret, men ikke hullet til opphenget. Dette hullet slår du helt til slutt når kurven er ferdig. Skårene i midten må tilpasses tykkelsen på læret. Bruker du tykkere lær, må skårene være bredere. Skjær ut to eksemplarer av malen, gjerne med ulik farge.

4. Brett de to skinnstykkene dobbelt og flett sammen kurven som vist på bildene over. Om du ønsker, kan du lime sammen flettingen så den blir ekstra solid.

5. Bruk hullpipe eller hulltang og lag hull gjennom alle fire lagene med lær samtidig, slik at hullene havner på samme sted.

6. Om du vil, kan du feste maljer i hullene for at læret ikke skal strekke seg rundt opphengs­tråden. Fest hver malje gjennom to lag med lær.

7. Træ en tråd gjennom hullene og pynten er klar til å henges opp!

TIPS!
Du kan bruke mer avanserte flettemønstre. Bare husk at bredden på skårene (skjærelinjene) må tilpasses tykkelsen på læret, så flettingen verken blir for løs eller trang.

Da Paul Alexander Vink fant ut at hobbyen han elsker faktisk er et eget fag, sluttet han i jobben som vekter. Foto: Morten Lauveng

Oppskriften er laget av Paul Alexander Vink, som tok svennebrev i oktober. Han er den første fagutdannede veskesalmakeren i Norge på 71 år. I 2024 åpner han eget verksted på Eidsvoll Bygdetun, følg prosessen på instagramkontoene @paulvinkleathercrafts og @vinkleathercompany. (Foto: Morten Lauveng)