Vi kan alle gjøre litt mer for å ta bedre vare på det vi eier.

Repair Day
Den internasjonale reparasjonsdagen ble startet for å bekjempe bruk- og kastsamfunnet som vi lever i. Denne dagen handler om å vise frem verdien i at vi kan fikse ting som er ødelagt og gjøre det så synlig som mulig. Lørdag 21. oktober vil det være fiksearrangementer over hele verden som har fokus på reparasjon, og på sosiale medier er det ønskelig at du deler bilder som kan hjelpe til med å sette lys på reparasjon og vedlikehold av eiendeler.

Reparasjon av det vi har er å vise kjærlighet og omsorg for det vi eier.

Vi feirer at reparasjon kan gjøres overalt: hjemme, på jobb, på arrangementer som Fikselaug, i profesjonelle verksteder og på skoler. Når vi reparerer forlenger vi levetiden til tingene vi bruker hver dag. I denne prosessen tilegner vi oss forskjellige ferdigheter, reduserer avfall, kutter utslipp, skaper grønne arbeidsplasser og styrker lokalsamfunnet gjennom å ha arrangement som har fokus på dette.

Den internasjonale reparasjonsdagen gir en mulighet til å promotere reparasjonsarrangementer i lokalmiljøet, motivere aktive foreninger og grupper til å delta, oppmuntre nye personer til å dukke opp og inspirere lokallaget/lokalmiljøet til å dele sine ferdigheter som frivillige. Kanskje er det tid for å ha et spontant fikselaug?

Fikselaug er åpne arrangementer hvor deltakerne lærer enkle håndverksteknikker for reparasjon av tekstiler og utstyr. Målet er å vise hvordan du enkelt kan ta vare på klærne dine og få dem til å vare lenger.

For nybegynnere kan heftet Fiks det! være et godt sted å starte. Her kan du lære å reparere alt fra ullsokker og ullundertøy, til favorittbuksen, silkeblusen og joggeskoene. Heftet er fullt av inspirerende bilder, nyttige tips og steg-for-steg forklaringer.


Forslag til hva du kan sette av tid til 21. oktober som kan fikses, ordnes og rengjøres:

  • Hullet i dunjakka
  • Det punkterte sykkelhjulet
  • Brødristeren
  • Den ødelagte glidelåsen i buksa

Se flere tips: https://openrepair.org/news/repair-everywhere/


Del dine reparasjoner

Har du fikset noe selv eller hjulpet noen til å få reparert en gjenstand? Vis frem at reparasjoner kan gjennomføres overalt ved å ta et bilde av ditt arbeid og del det i sosiale medier med emneknagg #RepairEverywhere. Bruk gjerne også emneknaggen #altkanfikses og tagg oss @norgeshusflidslag i bildet!


Les mer
Open Repair Alliance: https://openrepair.org/
Norges Husflidslags Holdbart-satsning: https://husflid.no/fagsider-/holdbart/om-satsingen/
Hvordan arrangere et fikselaug: https://husflid.no/fagsider-/holdbart/prosjekter/fikselaug/
Kjøp heftet «Fiks det!»: https://husflid.no/nettbutikk/boker/fiks-det/