Med en priklespade kan du enkelt og skånsomt omplante det du har sådd etter hvert som spirene trenger mer plass.

Det kan være fort gjort å så litt for tett i den samme potta. Det løser du ved å bruke prikespaden til å ta ut noen av spirene og plante dem i en ny potte.

 

Dette trenger du:

  • Spikkekniv
  • Skjekniv
  • Ferskt emne i bjørk

 

Sånn gjør du:

Bruk et ferskt emne, ca 15-20 cm. langt og med en omtrentlig diameter på 1,5-2 cm. (Se tips om hvordan du kløyver ut emner her).

Spikk lange skjær fra den ene enden til den andre på to sider av emnet, slik at du ender opp med en miniplank som er 1,5-2 cm bred og ca. 0,5 cm tykk.

Bruk en blyant og tegn formen på spaden på emnet. Du bestemmer selv hvordan den skal se ut, men det er en fordel om spadedelen smalner av mot tuppen. Da blir den enklere å bruke. Du må bruke en myk blyant for at det skal synes på det ferske emnet.

Nå spikker du fram formen.

Her er det viktig å hele tiden huske på fiberretninga i veden, sånn at du hele tiden skjærer «med veden» og ikke imot. Skjærer du imot vil det bli fryktelig hakkete.

Etter at du har skåret fram formen sett ovenfra, så kan du skjære formen sett fra siden. Det er en fordel om selve spadedelen blir tynnere og tynnere mot spissen også fra denne vinkelen.

Nå må du bruke en skjekniv til å lage en fordypning i spaden. Skjær fra tuppen mot det dypeste punktet, deretter fra motsatt ende av selve spadedelen (den enden som går over i håndtaket) mot den dypeste delen. Det kan være litt vanskelig å få det pent der de to skjærene møtes.

Når du har skåret ut formen og fordypninga legger du emnet til tørk i et par dager.

Når emnet er tørt, skjærer du alle overflater en gang til. Da får du en glatt og jevn overflate på pinnen. Du trenger bare skjære bort et tynt, tynt lag. Bruk litt sandpapir hvis du ikke får det helt glatt.

Sett gjerne inn priklespaden med kaldpressa linolje, så blir den mer motstandsdyktig mot fuktighet. Du kan selvfølgelig også dekorere med maling. På bildet er det brukt linoljemaling.