Kløyv ut emner til forskjellige prosjekter. Det spiller ikke så stor rolle akkurat hva du planlegger å bruke emnet til, fremgangsmåten er den samme uansett om du skal lage en skje, et stolben, eller noe midt imellom.

Dersom du skal jobbe med skjærende verktøy, så er det en fordel å bruke et nyfelt tre. Den ferske veden er mye lettere å skjære i enn tørr.

 

Dette trenger du:

  • Øks
  • Hoggestabbe
  • Klubbe
  • Trestamme (som er omtrent så lang som det du skal bruke emnet til)

 

Slik gjør du:

Sag ut en noenlunde kvistfri del av stammen, omtrent så lang som det du har tenkt til å lage av emnet. Plasser øksa midt på stammen, altså sånn at du kløyver den i to tvers gjennom margen (midten). Slå så med klubba til emnet sprekker hele veien gjennom. Dersom treet er rettvokst og rundstokken er uten kvist, så løper kløyvesprekken rett ned hele veien gjennom.

Nå har du to emner.

Plasser ett av emnene på hoggestabben, og gjenta prosessen. Det er viktig at du hele tiden kløyver på midten av emnet, ellers løper sprekken ut til den tynneste siden.

Nå vil det være en fordel å plassere øksa på tvers av emnet, slik at du kløyver bort margen. Margen tørker i et annet tempo enn resten av veden, noe som igjen fører til sprekkdannelser i det ferdige produktet.

Avhengig av diameteren på treet du bruker, og av hvor stort emne du trenger, så fortsetter du å kløyve på midten til du har et passe emne. Av emnene kan du lage for eksempel priklespade eller såpinne.