Nordic Craft Week, 31. august–7. september, er en årlig feiring av tradisjonell nordisk håndverk. De nordiske landene har en lang håndarbeidstradisjon, og gjennom prosjektet har vi fokus på vår felles kulturarv og håndverk som næring.

Årets Nordic Craft Week tema er «Votter». Det norske bidraget er de vakre Stasvottene inspirert av bryllupsvotter fra Sunndal. Den, og de andre landenes bidrag, kan du laste ned gratis under.

Litt mer om Stasvotten:
Som en del av Norges Husflidslags prosjekt om norsk ull,«Ullialt – tydelig norsk ull», valgte Møre og Romsdal Husflidslag å fordype seg i tema om votter. De studerte votter fra Leikvin, og i følge boka Strikking i Norge er disse vottene strikket i annen halvdel av 1800-årene. Noen av vottene hadde betegnelsen «bryllupsvott» eller «kirkevott,» og hadde lite slitasje; mest sannsynlig var vottene stasplagg som bare ble brukt til fest og høytid.

De fleste vottene var strikket i tynt entrådet, ubleika ullgarn, trolig hjemmespunnet. Strikkefastheten varierte fra 56 m og 100 omg = 10 cm til 24 m og 90 omg = 10 cm. Størstedelen av vottene hadde mansjett som skrådd inn mot håndleddet, eget mønster i tommelkile og felling i spiral. Brodert dekor var gjerne i korssting med ulike røde og grønne farger som dominerende. De fleste vottene hadde to broderte flosskanter. Analyse og oppskrift er ved Husflidskonsulenten i Møre og Romsdal, Randi Hole.

Nordic Craft Week

Nordic Craft Week er et samarbeidsprosjekt mellom håndverksorganisasjonene i de nordiske landene. Sammen deltar Norges Husflidslag, Hemslöjden fra Sverige, Fora fra Danmark, Taito fra Finland, Icelandic Craft Association fra Island, Faroe Island Craft Association fra Færøyene og Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit fra Estland. Kampanjen ble initiert av Nordic Folk Art and Craft Federation (NFACF), Nordens Husflidsforbund, som ble grunnlagt i 1927.