Helga 21.-23.april inviterte vi ungdommene i Norges husflidslag til inspirasjonskurs. 18 deltagere møtte opp på Honne kurs og konferansesenter, og resultatet var en kreativ helg som virkelig gav mersmak.

Det er fredag ettermiddag, og 18 ungdommer tropper forventningsfulle opp på Honne, klar for en innholdsrik helg. De er alle medlemmer i Norges husflidslag, og mange sitter også som styremedlemmer i lokal- og regionlag. 3 av ungdomsrådets medlemmer er også med, i tillegg til å være kursdeltagere har de har tatt på seg viktige oppgaver gjennom helga.

 

Det er satt opp tre kurs i ulike håndverksteknikker, og alle deltagerne får velge to kurs de vil være med på. Gjennom kurs i spikking, lærarbeid og «alt kan fikses» vokser det frem skjeer, sashikoprosjekt, lærbelter og mye mer. Deltagerne er kreative, og det er veldig gøy å være kurslærer når elevene er så motivert for å lære og utforske. Det er tydelig at det å skape med hendene er noe de alle trives med. Og konsentrasjonen er det ingenting å si på, noen ganger er det så stille i rommet at man kunne hørt knappenålen falle.

 

Det er ikke bare spikking og søm som står på programmet. Når så mange ungdomsmedlemmer først er samlet, må vi benytte sjansen til å ha en idémyldring. Vi spør hva de tenker om det å være medlem, hva som skal til for at de blir med i styrer, og hvordan vi kan verve flere ungdommer. Ungdommene går sammen i grupper for å diskutere, og når vi samles igjen har de samlet flere gode tilbakemeldinger på spørsmålene våre. Vi noterer i vei, og gleder oss over så mange gode innspill vi kan ta med oss videre.

 

«Spør oss, vi er ikke farlige!», sier ungdomsrådet. De står på podiet og formidler innspillene fra ungdommenes idémyldring. I salen sitter ledere og styremedlemmer fra regionlagene, ansatte, og representanter fra styret i Norges husflidslag. Med stødig stemme forteller ungdomsrådet at ungdommene gjerne vil være med på det som skjer i husflidslagene, og de har mye å by på. «Men dere må spørre oss direkte», presiserer de. De forteller at ungdommen har lett for å si ja når de blir spurt om å være med, men det er vanskelig å invitere seg selv inn. Publikum lytter oppmerksomt, det ungdomsrådet forteller er viktig!

 

Når en helg full av håndverk, idémyldring og god mat er over, er det stor enighet blant deltagerne om at dette må vi gjøre igjen! Så mens ungdommene drar tilbake til sine lokallag med nye erfaringer, er det bare for oss ansatte å begynne planleggingen av neste inspirasjonskurs.

 

 

Vil du lese mer om ungdommenes innspill, kan du lese sammendrag av idémyldringen her: Idémyldring Honne – sammendrag