Lurer du på hvordan du skal holde bunadsølvet ditt penest mulig? Vi har samlet våre beste tips for vedlikehold og oppbevaring.

Sunnfjordsbunad. Foto: Anne Marte Før

Det er flere hovedtyper sølv brukt på bunadene i Norge; ”hvitt” sølv, oksidert sølv som har svarte ”skygger” ved dekoren, forgylt sølv og sølv med innlagt kulørte steiner. Som hovedregel skal de oppbevares likt, men det oksiderte og det med steiner, må pusses mer forsiktig. Med bunadsølv mener vi her alt tilbehør i sølv til bunadene.

Er sølvet blitt sterkt misfarget, lønner det seg å levere det inn for oppussing hos en sølvsmed.

 

Oppbevaring

Bunadssølv bør oppbevares i tette plastposer, for at ikke luft skal komme til og oksidere sølvet. Ikke bruk en gummistrikk rundt, den inneholder svovel som gjør sølvet svart! Unntaket er sølvbelter med støler festet på et lærbelte. Garvesyra i læret kan misfarge sølvet. Legg det i en tøypose eller et treskrin. Du kan få kjøpt spesielle skrin til oppbevaring av bunadssølv – spør i nærmeste Husfliden-butikk!

 

Pussing

Trenger sølvet pussing, kan en bruke en pusseklut kjøpt i en gullsmedforretning. Ikke bruk flytende sølvrens (til å dyppe i), det er sterkt og kan skade sølvet og oksidert sølv kan bli helt hvitt, forgylt sølv kan lett ta skade på forgyllingen. En kan også ha lunket vann i oppvaskekummen med en liten sprut Zalo + 1 teskje salmiakk pr. liter vann. Dypp gjenstandene eller la de ligge i kummen et par minutter. Etterpå må de tørkes godt med en myk klut og blåses helt tørre med en hårføner. Etter bruk av bunaden, kan også sølvet tørkes av med en klut fukta i Zalo-vann, for å få bort fettholdige fingermerker.

 

Maljer, hekter og spenner som er sydd fast

Ofte er disse sydd fast i bunadlivet, og må sprettes av om de skal kunne pusses skikkelig. Dette kan du gjøre ved behov.

 

Veskelåser og beltespenner

Her må en også være forsiktig med stoffet under, når en pusser. Beskytt gjerne med litt plast, men følg med under arbeidet!  Av og til kan du sprette sølvet av tekstilen, for å få pusset det skikkelig. Dette gjelder også sølv på sølvbelter.

 

Knapper

Bruk pussebrett. Klipp til en bit av for eks. en melkekartong, og lag en splitt i denne. Tre den på knappen, for å beskytte stoffet når du pusser. Ikke dypp dem i flytende sølvrens fordi knapper kan være hole, og da være vanskelige å få skylt og tørket skikkelig. Sølvrens kan senere renne ut på stoffet og lage skader! Det kan være lurt å pakke plastfilm rundt sølvknapper, for å slippe så mye pussing.

 

Sølvspenner på sko

For å unngå at læret misfarger spennene, kan du pakke litt plastfilm rundt dem, når du setter skoen vekk.

 

Tips:
Er du fortsatt usikker på hvordan du skal behandle dine søljer? Ta kontakt med din lokale sølvsmed eller smeden som har laget søljene.