Her finner du tips om hvordan du steg for steg vasker og steller bunadskjorta di, uansett om den er av lin eller bomull. Vi deler fremgangsmåter for hvit og fin skjorte med håndvask med svamp og strekking i fasong, skånsom håndvask med stryking og maskinvask med påfølgende stryking.

Nordmørsbunad. Foto: Anne Marte Før

Norges Husflidslag er opptatt av bunadsglede og ønsker at bunaden skal være et antrekk som bæres med glede ved så mange anledninger som mulig. Da må også forberedelsene være lystbetont. Hvilken fremgangsmåte du velger er opp til deg, og et valg du foretar basert på type skjorte, tid du har til disposisjon og kunnskap om vask og stell av tekstiler.

Se også video med Husflidskonsulenten i Hordaland hvor hun viser noen av rådene for vask og stell av bunadskjorter.

 

Håndvask

Er det fremdeles flekker på skjorta som du ikke vet hva er, dryss såpespon eller sitronsåpe på (mens skjorta er våt), og pump på flekken med en natursvamp. Gjør det samme med kragen, dersom den er gul i bretten.

Hvis du ikke har en natursvamp kan du for eksempel bruke en vanlig hvit vaskeklut. Skjorta vaskes i Husflidens såpespon, sitronsåpe eller Sunlight såpe. Håndvask skal være skånsomt og det er viktig at du ikke vrir og gnir på plagget. Vær myk i bevegelsene og bruk mye vann. Husk at du må skylle minst fem og helst syv ganger for å være sikker på at alle såperester er ute av stoffet.

NB! Dersom en skjorte består av både bomulls- og linstoff, må den vaskes som lin. Vask alltid slik som den mest ømfintlige fiberen krever!

Kulørt broderi: Hvis du ser at broderiet ”blør”, bland ut hvit eddik (7%) i vaskevannet, for å stoppe avfargingen!

Natursåpe gjør at linskjorta ikke krøller så mye og gjør den lettere å stryke. Et velkjent råd for hvite skjorter og forklær uten farget broderi som har blitt gule, er å bløtlegge de i kaldt vann over natten. Se til at det ikke er metallhekter eller trykknapper som kan farge av. Vask skjorten for hånd eller i maskin etterpå.

 

Maskinvask

Dagens vaskemaskiner er skånsomme og har mange innstillinger både på temperatur, vaskeprogram og sentrifugering. Hvis du er uvant med håndvask og / eller har liten tid kan en skånsom finvask i maskin være et alternativ.

Vi anbefaler bruk av en stor vaskepose og at du ikke vasker bunadskjortene sammen med kulørt vask. Kjør gjerne en maskin lys vask før skjortene skal til pers for å være sikker på at det ikke ligger restfarge igjen i maskina.

Bruk vaskemiddel for hvitvask, ikke Milo eller lignede vaskemiddel for ull. Ull og silke er animalske fiber og behandles annerledes enn vegetabilske fiber som bomull og lin. Dropp skyllemiddel og sett sentrifugen på lav hastighet.

En vaskemaskin skyller plaggene fri for alle såperester og det er ikke nødvendig med ytterligere skylling etter vask.

På Husfliden er det mulig å få tak i såpespon og sitronsåpe til vask og flekkfjerning.

Tørking

En kan legge skjorta inn i et håndkle for å ta bort vann, før en henger den opp til tørking/strekking (spesielt for skjorter med kulørt broderi). Heng skjorta på en kraftig henger (helst i plast, fordi ubehandlet tre og/eller metall kan sette merker på skjorta) og strekk den i fasong mens den er våt. Hvis du har en eldre skjorte og er bekymret for om den tåler å henge kan du la den tørke flatt på et tørkestativ.

Det beste er å gå til og fra, og strekke ut bretter og rynker mens den tørker. Gjør dette en dag du er hjemme eller en kveld du har god tid. Skjorta krøller mindre i bruk når en har vasket den med natursåpe og strekt den.

 

Oppbevaring

Bruk tid på å legge skjorta pent sammen, det lønner seg når du skal forberede den til bruk neste gang. Oppbevar skjorta flatt i et putevar eller skjortepose.

Er linskjorta strukket og glattet fint før den ble lagt bort, trenger den ikke mer stell før bruk. Dersom den er blitt oppbevart i en stoffpose, kan det hende at den trenger litt mer strekking, evt. stryking. Særlig nye skjorter er vanskeligere å få glatte, i motsetning til de som er blitt vasket mange ganger.

Stryking

Mange tror at det er veldig vanskelig å stryke bunadskjorter. Det tar litt tid, men det handler mer om tålmodighet enn om ferdigheter. Husk at i dag har vi gode strykejern med damp som gjør arbeidet mye enklere enn tidligere tiders strykejern uten damp hvor faren for svimerker var mye større.

Dynk skjorta med kaldt vann og legg den i en plastpose en stund. Legg den kaldt i kjøleskapet, ikke i fryseren, for ikke å risikere at skjorta brekker når du tar den opp.

Stryk skjorta på vrangen, for å unngå at forsiden blir gul.

 

Strekking

Dersom du har strekt skjorta etter vask, kan du nå dusje kaldt vann på evt. bretter og skrukker, og strekke ut.

Vær oppmerksom på at linfibrene holde svært godt på fuktighet. Om du stryker skjorta om kvelden og skal bruke skjorta neste morgen vil den fremdeles ha fuktighet i fibrene og du vil ganske snart få de velkjente trekkspillermene.

For å unngå dette bør du stryke skjorta tre-fire dager før bruk og la den henge luftig. Da fordamper all fuktighet og skjorteermene holder seg glatte lenger. Du skal imidlertid ikke stryke skjorta rett etter vask og henge den bort, da kan den gulne.

 

Gode råd

Vask alltid skjorten etter bruk.

Gule skjolder under armene kommer av deodorantene og ikke av svette. La være å bruke deodorant når du har på bunaden, eller bruk Helsedeodoranten som består av 100 % naturlige mineralsalter. Kjøpes i helsekostbutikker.

Ikke bruk vaskemidler med optiske blekemidler eller Klorin, da vil skjorta vare kortere tid. Spesielt sammen med varmt vaskevann, vil dette være ødeleggende for linskjorter!

Det gamle rådet om å koke linskjortene er ikke å anbefale. Høy temperatur får linstoffet som gir den vakre linglansen til å gå i oppløsning og den blanke linskjorta kan bli litt matt i fargen.