Ung Husflid Hederspris deles ut til enkeltpersoner eller husflidslag som har utmerket seg spesielt i arbeidet med formidling av husflid til barn og unge i regi av Norges Husflidslag.

Hedersprisen består av et diplom, heder og ære. Den er delt ut to ganger tidligere, under landsmøtene i 2018 i Molde og i 2022 i Bergen. Norges Husflidslag har i år valgt seks kandidater innen fem kategorier, som mottok prisen på Norges Husflidslag sitt landsmøte i Bodø 1. juni 2024. Det er lagt vekt på å trekke fram forbilledlige aktiviteter som kan være til inspirasjon for andre og fremme Ung Husflid-arbeidet! Hedersprisen ble i år delt ut i disse kategoriene; Holdbart, Rødlista, Inkludering, Nyskaper og Ildsjel.

UNG Holdbart

Lom Husflidslag

Laget har spikkekurs/spikkeopplegg og jevnlige kurs for barn og unge med HOLDBART-fokus. I vinter har barn og unge fått lære å lage truger av trematerialer. Laget arrangerer Fiksekvelder med fokus på reparasjon av blant annet ski og fritidsklær sammen med Norsk Fjellsenter. Det er stort oppmøte av både unge og voksne. Lom Husflidslag har i dag 82 medlemmer. I løpet av de siste tre årene har de gått fra tre til 18 Ung Husflid-medlemmer. Gode aktivitet og aktuelle tema innen Holdbart appellerer tydeligvis til yngre i Lom. Lom Husflidslag er med i prosjektene "Rundt bålet" og "Alt kan fikses!".

UNG Rødlista

Romedal og Vallset Husflidslag

Laget har i år kombinert «Rundt bålet» med å lage sopelimer av bjørkeris. Soplimer er Romedal og Vallset Husflidslag sin rødlisteteknikk. Instruktør Marie Berg har holdt kurs, med kursdeltagere som har lært det videre til de unge. Laget håper at teknikken med det kan være sikret i framtiden. Laget har drevet arbeidsstue for barn fra 1980/90-tallet, med unntak av et par pandemiår. Barna har strikket, hakket, vevd, brukt symaskin, brodert og det siste året spikket.

UNG Inkludering

Vågå Husflidslag

Vågå Husflidslag har i en årrekke vært i front med tilbud, kurs og aktiviteter for fremmedspråklige, både for de unge og for voksne. Vågå Husflidslag var det lokallaget som prøvde ut først prosjektet ULL PÅ NORSK der opplæring i tekstil ble kombinert med språkopplæring. Dette kurset har blitt en mal nasjonalt for en måte å bruke håndverk som metode for inkludering. Vågå husflidslag har totalt 105 medlemmer i dag der 14 er under 26 år. Vågå Husflidslag er med i "Alt kan fikses!".

UNG Nyskaper

Byåsen Husflidslag

Cosplay er en veldig stor hobby mange unge har begynt med de siste årene. Ordet i seg selv er sammensatt av Costume og Play - og referer nettopp til hva de gjør - lager kostymer og kler seg ut. En person som cosplayer får utviklet egne egenskaper til å lage kostymer av karakterer fra nesten hva som helst som TV, videospill, bøker, egne karakterer. Flere tar utgangspunkt i historiske teknikker, andre liker å gjøre det så lett som mulig. Via Cosplaykurset Byåsen tilbyr velger deltagere seg kostymer de har lyst til å lage, og får veiledning gjennom prosessen. Om de skal sy får de hjelp til mønsterkonstruksjon, valg av stoff, søm osv. Om de vil lage "props" eller attributter får de hjelp til hvordan det skal gjøres. Mange av materialene er veldig dyre og vanskelig å få tak i, så mye av kursbudsjettet går til innkjøp av materialer. Kursinstruktørene har erfaring med alle materialene, og også elektronikk om en skulle ønske å installere lys eller annen elektronisk kobling i kostymene. Cosplay er en veldig allsidig hobby der man får bruk for flere teknikker. Laget har derfor fridd til det litt eldre Cosplaymiljøet i Trondheim i håp om å få startet en 18+ workshop hvor folk hjelper og lærer av hverandre. Om dette prosjektet har suksess håper de på flere yngre medlemmer som vil være med på resten av husflidslaget sine kurs, da det er mange som vil lære knipling, kvitsøm osv for å bruke i Cosplay. Dette er en hobby som byr på mye fellesskap for de litt mer nerdete i samfunnet vårt, noe man også ser på kurset - deltagerene er veldig inkluderende og interesserte i hverandre sine prosjekter og hvordan de utføres.

UNG Ildsjel

Sigurd Aartun - Svithun Husflidslag

Sigurd Aartun var med å stifte barne- og ungdomsgruppe i Svithun Husflidslag i 2007. Han har i alle år bidratt med sin allsidige kunnskap om mange teknikker. Dette har han videreformidlet til barn og unge med entusiasme. Blant teknikkene er laging av jærkrakker, støping av tinnsoldater, sveiping, spikking, laging av krympebokser, pilfletting ,ulike treaktiviteter som fuglekasser, kabylsk vev, krydderhyller, lage hoppetau på manuell reperbane og mye mye mer. I dag er Sigurd 92 år og er fortsatt aktivt med på alle Ung Husflid-samlingene. Til tross for sin høye alder har han mange ideer til hva han kan lære videre, og planlegger å gå i gang med å lære barn og unge å lage esker i sveipeteknikk. I 2023 hadde laget 29 Ung Husflid-medlemmer og interessen for å delta er økende.

Pia Aagenes Fagerli – Elverum Husflidslag

Pia er elev ved Elverum Videregående skole, Kunst og Kultur. Da hun var 12 år deltok Pia på sykurs i Elverum Husflidslag, og det viste seg raskt at hun hadde evner og interesse for dette. Hun har deretter deltatt på mange ulike kurs. Pia ble raskt en viktig representant og medhjelper ved kurs og aktiviteter til barn og unge. I samarbeid med gruppa Ung Husflid deltar hun også årlig på stand under De Nordiske Jakt og Fiskedager. Hun tar initiativ og viser god tilnærming til de yngre som kommer for å delta. Pia kommer stadig med gode ideer som også danner grunnlag for utvikling og tilpasning for gruppa Ung Husflid. Under årsmøtet til Hedmark Husflidslag i mars 2024 holdt Pia kurs i toving, både med nålefilting og grønnsåpe, for «de godt voksne» tillitsvalgte i lokallagene. Pia viste likevel en stor trygghet og kom godt forberedt til kurset. Hun viste med glans at Ung Husflid også har noe å tilby de eldre i husflidslagene.