Mange har fått øynene opp for de flotte, særegne kvalitetene ved norsk ull og det er økende interesse for å bruke norske ullgarn. Norge har en rik strikketradisjon og en levende ullnæring, men likevel kan merkingen av garn være både forvirrende og misvisende. Vi vil gjøre det enklere for deg å velge norsk ull.

Foto: Tone Sjåstad

Under har vi samlet en oversikt over produsenter av norske ullgarn. Produsentene i oversikten under lager garn av norsk ull, eller andre fibre, i Norge, og har i tillegg nettbutikk.

Hjelp oss å holde oversikten oppdatert! Ta kontakt med Tone Sjåstad dersom din bedrift, eller noen du kjenner til burde komme med på lista.

 

Annas Angora
Annas Angora er en liten gårdsprodusent som lager garn fra egne Angora kaniner i Kodal utenfor Sandefjord i Vestfold og med et utsalg i Tønsberg i Vestfold. Garnet er håndspunnet eller maskinspunnet og noen kvaliteter er iblandet norsk ull, som Grå Trøndersau, Norsk Kvit Sau og merinoull. Annas Angora produserer også spinnefiber i Angora blandet med ull og silke, og ferdige varer.

Hillesvåg Ullvarefabrikk
Hillesvåg Ullvarefabrikk i Hillesvågen, like nord for Bergen, er en generasjonsbedrift fra 1898. Her produseres et bredt spekter kardet strikkegarn i norsk ull fra Norsk Kvit Sau, Pelssau og Villsau, samt vevgarn av spælsau, forgarn og kardet ullflor. I tillegg fører de noen importerte kvaliteter og driver med leiespinning. Lamullsgarnene Vilje, Sol og Vidde er farget kun med GOTS-sertifiserte farger, som betyr at fargestoffene er biologisk nedbrytbare og godkjent i økologisk produksjon.

Hjørundfjordstrikk
Hjørundfjordull er garn av ull fra spelsau fra området rundt Hjørundfjorden på Sunnmøre, i kombinasjon med Norsk Kvit Sau. Garnet er spunnet på Selbu spinneri. De selger også garnpakker med egne design i Rauma Finull.

HulderUll Grå Trøndersau
HulderUll Grå Trøndersau er en gårdsprodusent i Tinn i Telemark med garn fra deres egen flokk Grå Trøndersau. Garnet er ufarget naturlig pigmentert halvkamgarn, spunnet på Selbu spinneri. Grå Trøndersau er en gammel sauerase som var nær utryddet i siste halvdel av 1900-tallet, men har siden 90-tallet igjen blitt avlet frem for sine fine ullkvaliteter.

Kraftull
Kraftull er eid av Landslaget for gammalnorsk spælsau, som jobber for maksimal utnyttelse av all ull fra Gammalnorsk spælsau. Kraftull lager 2-tråds strikkegarn spunnet hos Hoelfeldt-Lund, ryegarn produsert hos Telespinn, samt ullpellets produsert i egne lokaler i Vestre Gausdal.

Leine Merino
Leine Merino er en gårdprodusent i Kvam i Oppland med ufarget og håndfarget garn fra deres egen flokk merino sau. Leine produserer også kardet ullflor av merinoull til toving eller fyll.

Listagarn
Listagarn er et spinneri på Lista i Agder, som driver både leiespinning og produksjon av eget garn. De produserer garn fra norske saueraser, i tillegg til norsk angora, alpakka og merino. De fører også ull til spinning og filting, teppegarn og håndspunnet garn.

Lofoten Wool
Lofoten Wool produserer garn fra Norsk Kvit Sau, Villsau og Spælsau lokalt fra Lofoten og Nord-Norge, spunnet på Hillesvåg Ullvarefabrikk. De fleste garnkvalitetene er ufarget naturlig pigmentert ull, men noen er håndfarget med plantefarger eller indigo.

Lundegård Alpakka
Lundegård Alpakka selger garn og fiber fra egne alpakkadyr fra gården i Tysvær i Rogaland. Garnet blir spunnet på Telespinn. Det meste av garnet er i alpakkaens naturlige lyse og mørke farger, men noe er også farget.

Løvli naturull
Løvli naturull er et ullkarderi i Kåfjorddalen i Troms, etablert i 1954. Her produseres ikke garn, men ulike ullprodukter som kardeflak, ullsåler og andre tovede produkter. Ullkarderiet er det eneste i Norge som driver med uvasket ull, som gjør at ulla beholder det naturlige fettstoffet lanolin.

Naturgull
Naturgull er en liten produsent i Vågå, nord i Gudbrandsdalen, som selger garn fra lokal fjellsau, som Sjeviot, Spælsau, Pelssau og Norsk Kvit Sau. Garnet er ufarget naturlig pigmentert ull, produsert på Hillesvåg Ullvarefabrikk og Selbu Spinneri.

Nea ullspinneri
Nea ullspinneri henter sine råvarer fra sauer som beiter i Neadalen i Trøndelag. Garnet er ufarget fra spælsau, grå trøndersau, gammelnorsk sau, pelssau og norsk kvit sau (NKS). De driver i tillegg med leiespinning.

Nordfjordull
Nordfjordull er en gårdsprodusent som driver med gammelnorsk spælsau i Kinn kommune i Vestland. De selger naturlig pigmentert og plantefarget garn, ryegarn, samt andre produkter som vevde ulltepper, ferdig strikk og skinnfeller. Garnet blir vasket og spunnet på Selbu spinneri.

Norsk Kunstvevgarn (Hoelfeldt Lund)
Norsk Kunstvevgarn er et gårdspinneri i Grimstad som har spesialisert seg på strikke- og vevgarn av norsk ull, og spesielt spælsau. Etablert i 1950, drev de aktivt med avlsarbeid for å forbedre spælsauens ullkvaliteter. Nå er driften trappet ned, men de har fremdeles lager på noen kvaliteter, som tynt kunstvevgarn.

Nøstebarn
Nøstebarn selger ullklær og strikkegarn, og har en garnkvalitet i norsk ull. Vestlandsull er spunnet av Norsk Kvit Sau og Pelssau, og farget med GOTS-sertifiserte farger. Det betyr at fargestoffene er biologisk nedbrytbare og godkjent i økologisk produksjon. Garnet er produsert på Hillesvåg Ullvarefabrikk.

Oslo Mikrospinneri
Oslo Mikrospinneri er et lite spinneri i utkanten av Oslo som spesialiserer seg på eksklusive kvaliteter av håndfarget kamgarn i norsk ull og silke. Ulla er fra Norsk Kvit Sau, Norsk Pelssau, villsau og blæset sau, og en del av ulla kjøpes direkte fra lokale bønder.

Rauma garn
Rauma Ullvarefabrikk på Veblungsnes i Møre og Romsdal, ble etablert i 1927 og er en av de større garnprodusentene i Norge. Her produseres flere kvaliteter kardet strikke- og vevgarn i norsk ull fra Norsk Kvit Sau og Spælsau, i tillegg til kardet ullflor. Rauma fører også flere importerte garnkvaliteter.

Strikkegarnet Finull, 3 tr. Strikkegarn, 2 tr. Gammelserie, Vams, Fivel, Vandre, Lamull og 4 tr. Spælsaugarn er alle i norsk ull. Vevgarnet 1 tr. og 2 tr. Prydvevgarn, Ryegarn, Billedvevgarn og Ullspissgarn er også i norsk ull, samt Røros Brodergarn og kardet ullflor.

Sandnes garn
Sandnes garn i Sandnes, like sør for Stavanger, ble etablert i 1888 som Sandnes Uldvarefabrik og er en av de større garnprodusentene i Norge. Sandnes Garn produserer mange ulike kvaliteter karde- og kamgarn hvor noe er spunnet av norsk ull, noe av importert ull, og noe er importert som ferdig garn som farges og nøstes på fabrikken. Fritidsgarn, Peer Gynt, Petiteknit Peer Gynt og Tynn Peer Gynt er alle i norsk ull.

Selbu spinneri
Selbu spinneri i Klæbu, sør for Trondheim, spesialiserer seg på garn av norsk ull og har et særlig fokus på utrydningstruede saueraser. De produserer eget garn fra et bredt spekter saueraser: Blæset, Gammel Norsk Spælsau, Grå Trøndersau, Norsk Kvit Sau, Ryggjasau, Steigarsau og Villsau, i tillegg til Angora, Samojed hund og Newfoundlandshund. Alle garnkvalitetene er ufarget og naturlig pigmentert. Selbu spinneri driver også med leiespinning.

Sjølingstad Uldvarefabrik
Sjølingstad Uldvarefabrik i Mandal i Vest-Agder ble etablert i 1894. Nå er fabrikken fredet av Riksantikvaren og er et levende museum. Sjølingstad produseres eget garn i norsk ull.

Stormdal ull
Stormdal ull produserer garn i Rana i Nordland. Her skjer hele prosessen fra vasking til ferdig garn. I tillegg til å bruke lammeull av NKS henter de små parti brun spælull og villsau-ull fra lokale bønder fra Helgeland og Salten. Alle garnkvalitetene er ufarget og naturlig pigmentert.

Telespinn
Telespinn i Seljord i Telemark er et lite spinneri som produserer garn fra lokale mohairgeiter. Noen av kvalitetene er iblandet merinoull, Norsk Kvit Sau og Spælsau. Telespinn driver også med leiespinning.

Ullveig
Ullveig er en familiebedrift i Kodal i Vestfold som driver med angorakaniner. De selger garn, spinnefiber og håndspunnet garn i mange ulike kvaliteter, hvor noe er fra egne angorakaniner. Det er både 100% angora og angora iblandet ull.

Ystabø gull
Ystabø ull produserer garn i og fra Hardanger. De selger to garntyper i norsk ull, Arvesølv av Norsk Pelssau, Norsk Kvit Sau og lammeull, samt Solgangsbris spunnet av lammeull fra Norsk Kvit Sau. Garnet er spunnet hos Hillesvåg Ullvarefabrikk.

Åmøy alpakka gård
Åmøy alpakka gård driver med oppdrett av alpakka og salg av garn og kardeflak fra egne dyr. Gården holder til på Vestre Åmøy i Stavanger. Alpakkagarnet blir spunnet på Telespinn og kommer i dyrenes naturlige lyse og mørke toner. Garn og andre gårdsprodukter kan kjøpes i nettbutikken alpakkabutikken.no.