Du er logget inn som

 

Plantefarging på Finnetunet

Tilbake

Når Vestavind kommer ut denne gangen, har Grue Finnskog vært på tur på Finnetunet. Det som stod på programmet var plantefarging sammen med Grue Finnskog Husflidslag. Lokallagene våre samarbeider ofte, så hvorfor ikke ha en felles aktivitet og avslutning på museet ved Rotna.

På denne tida av året har det kommet mange planter det er fint å farge garn med. Å sanke planter til farging er flott å kombinere med turer i skog og mark. Vi kan farge med urter, sopp, og lav, alt etter hvilken årstid vi har. Ønsker vi lilla, kan vi kjøpe kochenille, som er tørkede kaktuslus. Vil vi ha andre røde farger, kan krapp kjøpes på apotek. Til blått er det vanlig å kjøpe indigo som fargeemne. Kjøpte fargeemner eller sanket rett fra naturen, begge deler er like fascinerende.

På Finnetunet ble det farget med det vi finner på denne tida av året. Vi kokte blant annet suppe  av bjørke- og rabarbrablader, og etter hvert la vi garnhesplene i suppa. Så startet det spennende. Blir det fin farge?

Det mest magiske er å farge blått. Heldigvis er det flere måter å gjøre det på. For artighets skyld deler vi er gammel oppskrift. Den er hentet fra boka til Eva Lutnæs, «PLANTEFARGING Farg garn med vekster fra naturen».

Plantefarging er populært. Og det finnes mange bøker, enkle og avanserte, nye og gamle, som beskriver farging med fargeemner fra naturen. Det finnes grupper på face book for den som vil lære mer. Husflidslagene setter gjerne opp kurs i plantefarging.

  1. Samle 5 liter urin i ei bøtte ( urinen skal helst være fra mannfolk som har drukket «sterke drikke»). Den må stå stå lunt og tildekket et par dager.
  2. Lag en oppløsning med 5 gram indigo som røres ut med den skvett eddik. Sett oppløsningen på svak varme i 24 timer, og pass på at temperaturen ikke overstiger 50 grader C.
  3. Deretter røres oppløsningen ut i urinen. Bøtta må stå varmt, gjerne i sola. Rør i bøtta morgen og kveld
  4. Når det kommer små blå bobler til overflaten, er fargebadet ferdig. Hvis gjæringen ikke kommer i gang, tilsettes en sukkerbit og litt gjær.
  5. Prøv fargebadet ved å henge en trådstump ned i bøtta. Blir den grønn, for så å endre seg til blå når du løfter den opp av badet, er det klart.
  6. Ta på deg hansker. Legg garnet ned i fargebadet. Sørg for at det blir helt gjennomtrukket ved å klemme og vri litt på det.
  7. Pass på at du ikke virvler luft ned i badet. La det ligge til neste dag.
  8. Ta garnet forsiktig opp, og rist og luft. La det ligge en times tid, før du eventuelt prøver det i fargebadet for å få en mørkere fargetone.
  9. Luft garnet en times tid, før du skyller det godt og henter det til tørk.
  10. Garnet må henge ute et par uker for å få bort lukt.

Vestavind 2/2022

Margit Bredesen

main image
0