Du er logget inn som

 

Grepvott fra Grue

Tilbake

Grue er ei bygd med mange forskjellige tradisjonsvotter. De fleste er knyttet til arbeid i skog og mark, slik er det også med Grepvotten fra Grue. På Norsk Skogmuseum i Elverum er det tatt vare på ett par grepvotter fra bygda vår.

main image

Det var naturlig for Grue Husflidslag å velge en grepvott som vår Rødlisteteknikk, fordi kunnskapen om denne husflidstradisjonen var i ferd med å gå i glemmeboka. Ei arbeidsgruppe i Grue Husflidslag tok på seg arbeidet med å rekonstruere en grepvott  fra Grue, som er i skogsarbeiderens utrustning på Norsk Skogmuseums samling. Det spesielle med vottene, er vadmelsbota som er sydd på inni håndgrepet. Det gjorde votten mer slitesterk og varm.  Bota er kun et stykke vadmel som klippes og tilpasses hvert enkelt vottepar, og bota ble sydd på med lintråd eller ullgarn. Kanten på stoffet måtte ikke brettes inn, derfor ble det brukt vadmel eller et annet stoff, som ikke raknet. Tidligere var nok dette stoffet tatt fra baksida av låret på ei utslitt vadmelsbukse, er vi blitt fortalt.

Arbeidsgruppa bestod av Ella Bye, Tove Ørbog og Margit Bredesen. Vi fikk veldig god hjelp av Sonja Skyrudsmoen (1930-2013) som kunne fortelle hvordan hun hadde lært «å grepa votten» allerede som 7-åring. Resultatet av dette arbeidet ble samlet i ei brosjyre.

Dette arbeidet har utviklet seg, vi strikker nå votter i alle størrelser for salg. Vi selger materialpakker og mønster. Vi, i Grue Husflidslag, er veldig glade for at kommunen kjøper babyvotter og -sokker, og gir som «velkommen til verden gave» til nye grueborgere. Til og med Kongen og Dronninga vår har fått grepvotter fra Grue kommune på 80 årsdagene sine. Det er vi litt stolte over.

En artig historie, som vi ikke vet om fungerer, handler om vottemønsteret. Mønsteret heter muruspjeld. Det er et rutemønster, og det blir mange ruter på en vott. En som elsker å telle er Murua eller Mara. Murua er den som gir deg mareritt. Er du plaget av mareritt, kan vottene gi deg beskyttelse. Det er nemlig slik, når Murua ser disse rutene, må hun telle, men heldigvis for den som har vottene på, eller har hengt dem over senga, kan hun bare telle til 3. Hun kommer ikke videre, må begynne på nytt og på nytt. Slik driver hun på, og du slipper å få mareritt.

Vi har hatt både kurs og temakvelder, og høsten 2022 håper vi at mange blir med på gratis kurs i strikking og grepping av votter.

0