Du er logget inn som

Rabarbradag i Akkarfjord

Lørdag 6. juli 2024

Sted:

Akkarfjord på Sørøya i Hammerfest kommune

Arrangør:

Hammerfest Husflidslag

Type:

Priser:

Ordinær pris: Kr. 0,-


Bli medlem

Rabarbra kurs i Akkarfjord, Sørøya, 2024

med Hammerfest Husflidslag lørdag 6. juli kl. 15:00-21:00

 

Velkommen til kurs om rabarbraens historie, myter, fakta og oppskrifter! Akkarfjord på Sørøya var lenge kjent som «rabarbrabygda». Øyfolket sto på torget i Hammerfest og solgte kortreist rabarbra fra Akkarfjord. Her vokser rabarbraen seg god og stor. Den vokser i og utenfor hager for sauene spiser den ikke. (Det vil si, sauene spiser ikke den grønne rabarbraen, ikke før senhøstes. Mens den røde rabarbraen må bures inne i hønsenetting for å overleve.)

 

Litt skeptisk til rabarbra?

Noen vil ikke spise særlig med rabarbra fordi den inneholder skadelig oxalsyre. Ja, det gjør den. Men det gjør spinat og rødbeter også. Og kaffe og sjokolade! Så de som er redd for å få nyrestein, må holde seg unna ganske mange matvarer. Men det beste å gjøre for å forebygge nyrestein, er å drikke mye. (Kilde: Store Norske Leksikon om nyrestein.) Noen mener at rabarbrabladene er giftige. Ja, det er de. Hvis du spiser 4-5 kg på en dag, så vil du dø av forgiftning. (Kilde: Bioforsk, temahefte 7, 2010)

 

Vi plukker, renser, sylter og bruker rabarbra

Kursets innhold er litt teoretisk bakgrunnskunnskap før vi går ut i rabarbralandet til Ann-Kristin Kvalsvik og plukker gode stilker. Rabarbraen renses hovedsakelig ute (væravhengig) før vi går inn på Akkar Brygge for å sylte, safte og pickle den gode råvaren. Vi prøver ut ulike kombinasjoner mellom rabarbra og krydder, frukt og bær. Kurset avsluttes med oppsummering av erfaringer og smaking av de ferdige produkter.


Påmelding og pris:

Kurset holdes i beste ferietid. Det er ikke alle som i februar/mars har full oversikt over sine planer ferie- eller helgeturer. Påmeldingsfrist settes derfor til 14. dager før, det vil si 22. juni. Pris: Gratis for Hammerfest Husflidslagets medlemmer. Hver deltager dekker egne kostnader til reise og opphold.

0