Før i tiden fantes ikke menneskeskapte klimaendringer eller plast i havet. Fordi mennesket levde i takt med naturen. Det var helt sikkert både fordeler og ulemper med det, men kanskje førte det med seg en mer begripelig sammenheng mellom forbruk og ressurser, mellom innsats og utbytte, mellom arbeid og hvile, sulten og mett, frisk og syk, ung og gammel, tid og sted, og mellom hender og hode.

Eilert Sundt skriver i «Om Husfliden i Norge» (1867): «Thi under hverdagslivets stræv er nøden en af alle tidsaldere priset lærerinde, og i folkeskikkens opdragelse er arbeidet en prøvet lærdom – arbeidet, alt det, som skal gjøres, hvor de erfarne gamle gå fore med deres arv af indsigt fra fortiden, og hvor de unge se på, og tage efter og siden nu og da lægge noget til af deres egen tids indsigt og erfaring, så altså lærdommen voxer.»

Selv om han beskriver en strevsom hverdag, så er det jammen noe ganske poetisk ved det også.

Alt var likevel ikke bedre før. For å sitere den nederlandske historikeren Rutger Bregman («Utopia for realister», 2018): «Gjennom 99% av verdens historie har 99% av menneskeheten vært fattige, sultne, skitne, redde, dumme, syke og stygge. I dag er vi nede i under 10% som lever i ekstrem fattigdom. Milliarder av oss er altså nå rike, velfødde, rene, trygge, smarte, friske og til og med noen ganger vakre».

Det som derimot helt sikkert er verre i dag enn før, det er FOMO (fear of missing out/frykten for å gå glipp av noe). I dagens virkelighet av endeløs informasjonstilgang og ellevill liksomstimulering gjennom padder og apper og fitbits kan selv den mest stoiske bli frynsete og nevrotisk av frykten for å ikke henge med.

«En mild form for angst er blitt en grunnstemning i vår kultur. Vi prøver manisk å presse mest mulig spenning og intensitet inn i hverdagen, men vi lever i valgfrihetens tyranni», sier psykologiprofessor Svend Brinkmann.

Men fatt mot, som «slöjdaren» Jonatan Malm så treffende påpeker: Det finnes en kur! Som attpåtil virker mot både FOMO og plast i havet! Nå har DU muligheten for å gå glipp av mer.

Bli venn med stillheten, eller oppdag meningsfulle og ekte samtaler med likesinnede. Finn rytmen. La hender og hode henge sammen og henge med. Kuren? Lær deg et håndverk! Skap noe med hendene. Om det er dreiing, forming, fresing, gimping, hekling, høvling, spikking eller noe annet spiller ingen rolle. Med kniv og emne i hendene kjennes det ikke lenger som tiden bare forsvinner, ettersom hvert sekund kommer til å bli værende i det du lager.

Du trenger attpåtil ikke å kjøpe, eller selge, noe som helst. Lag det du trenger, og bytt det med venner hvis de lager noe annet. Kuren er altså både klimavennlig og billig, og virker dessuten også mot historieløshet; du vil få en påminnelse om at mennesket har levd i takt med naturen i tusenvis av år, og om at skapende hender forvalter mange generasjoners erfaring og kunnskap.