Rødlista: Gransherad Husflidslag har studert gamle skjorter fra Gransherad, og flere i laget har i etterkant brodert kvarder og laget hele skjorter.

I 2017 fikk vi en invitasjon fra Kari-Anne Pedersen til å komme inn i magasinet på Norsk Folkemuseum for å studere gamle skjorter fra Gransherad, og da særlig kvarden som er brodert på sort eller farga ullklede. 20. Mai samme år reiste en liten gjeng fra Gransherad for å ta gammelt håndarbeid i nærmere øyesyn. Vi fikk utdelt bomullshansker da de gamle tekstilene er skjøre og må behandles med forsiktighet.

Kari-Anne hadde funnet fram de skjortene som var interessante for oss. Hun er en dame med mye kompetanse om alt fra bunadstradisjon til materialer og teknikker, hun deler velvillig med seg. Timene med Kari-Anne gikk alt for fort, vi noterte og tok en del bilder. Til info for oss selv og andre som skal ta bilder er det viktig med stativ, og å få motivet mest mulig 90 grader i bildet.

Skjortene/broderiene vi har hatt fokus på kommer mest sannsynlig fra gårdene Kopsland og Nisi i Gransherad. Broderiene på kvarden er brodert på klede, gjerne med baskerlin eller et annet stivere stoff på baksiden. Teknikkene som er brukt er plattsøm, kontursting, franske knuter, kryssesting og kjedesting. Kanten rundt er kledt med tynt ullklede som er sydd på rette mot rette, deretter bretta over på vranga og festa med kastesting på vranga. Klipp gjerne hjørnene på broderiet, da blir kantingen enklere og finere. Garnet som er brukt er ull, bomull, lin og silke. Skjorta ellers er veldig enkel, den består av rektangler, der er sydd lask under armene og gjerne en forsterkning på skuldrene der selene på stakken går over, på noen av skjortene er det brodert på forsterkningen på skuldrene. Ermene er slengermer med enkelt broderi av korssting og holbeinsøm, noen har også kantet med plattsøm. Fronten har splitt og broderi, broderiene i front kan variere fra plattsøm, holbeinsøm og korssting, ved avslutningen på splitten er det ofte sydd pyntesting. Det er splitt foran og på flere av bildene ser man at det ikke er “ringet” ut til kvarden, siden det ikke er klippet i front og bak blir kvarden stående fint uten å legge seg. Bredde bol 65 cm, høyde bol 37 cm

Etter vi hadde vært på Folkemuseet var det Alvhild Jørgensens eft. V/Ingrid Lene Langedok som fikk oppdraget med å tegne og prikke mønsteret. Det er flere i laget som har brodert kvarder og laget hele skjorter.

På Norsk folkemuseum sitt digitale museum kan man søke opp drakter og draktdeler fra Gransherad, en av skjortene vi har brodert har betegnelsen NF.1992-1897

Stor takk til Kari-Anne Pedersen som så levende fortalte oss om draktene fra Gransherad og omegn og Ingrid Lene for super hjelp til påtegning og råd om materialer og garn.

Kilder: Kari-Anne Pedersen og Norsk Folkemuseum.

Kontaktinformasjon: Gransherad Husflidslag
Åshild Tuntvedt Johnsen:

Om Rødlista: Rødlista er en landsomfattende dugnad for å samle inn, dokumentere og ha opplæring i håndverkskunnskap som står i fare for å bli glemt. Husflidslagene velger selv teknikkene de vil arbeide med.