Ta med gamle klær og bytt til deg nye skatter på Den store klesbyttedagen lørdag 27. april. Det arrangeres klesbytter over hele landet, og flere steder blir det også Fikselaug i regi av lokale husflidslag.

For tredje år samarbeider Norges Husflidslag med Naturvernforbundet om Den store klesbyttedagen. Det er et enkelt og konkret initiativ for å redusere miljøbelastning av klesforbruk. Og klesbytting utgjør en reell forskjell!

Har du skapet fullt av klær du ikke bruker? Du er ikke alene.

Nordmenn kjøper i gjennomsnitt 16,9 kilo nye klær og sko hvert år, ifølge en kartlegging fra Norsus publisert i 2023. Samme studie viser at 30.000 tonn klær samles inn årlig av ulike innsamlingsaktører, tilsvarende en tredel av den totale mengden nye klær på markedet. Av disse eksporteres 99 prosent til bruktmarkeder i utlandet.

En rapport fra forskningsprosjektet Wasted Textiles, anslår at mer enn halvparten av tekstilene nordmenn kvitter seg med havner direkte i restavfallet, og dessuten at 65 prosent av disse igjen er fullt brukbare ting.

4,5 millioner tonn klær
Det globale tekstilmarkedet er mettet, argumenterer Ingun Grimstad Klepp, Jens Måge og Tone Skårdal Tobiasson i en kronikk i Aftenposten. Tall fra ulike studier viser at det globale markedet for brukte tekstiler sirkulerer så mye som 4,5 millioner tonn klær årlig, tilsvarende 23,63 milliarder plagg. Mengden tekstiler som er eksportert fra EU, er tredoblet de siste 20 årene.

Samtidig som tekstilindustrien produserer nye klær som aldri før, kan vi lese at tonnevis med brukte tekstiler dumpes i ørkenen i Chile.

Syntetiske fibre utgjør 60 prosent av den globale tekstilproduksjonen, og skaper problemer med mikroplast og avfallshåndtering. For selv om industrien har kunnet gjenvinne ren polyester (PET) i en årrekke, er resirkulering av sammensatte syntetiske fibre fremdeles en uløst gåte.

Vær en del av løsningen!
Å bytte klær i stedet for å kjøpe nytt, gir en reell miljøeffekt. I 2023 gikk 274 arrangementer av stabelen på Den store klesbyttedagen. Med over 12.500 deltakere fikk nærmere 67.900 plagg nye eiere. Det tilsvarer en miljøbesparelse på omtrent 450.000 CO2, 94.687.500 liter vann og 48.750 kilo kjemikalier, fremfor å kjøpe nytt, ifølge Naturvernforbundet.

Slik fungerer det
Klesbyttekonseptet er enkelt: Finn frem opp til syv hele og fine plagg fra klesskapet. For hvert plagg du har med deg, får du en kupong du kan bruke til å bytte til deg et annet plagg. Dine gamle klær får nytt liv, og du kan friske opp garderoben med klær du faktisk har lyst til å bruke. Det er vinn-vinn for deg og miljøet. Se kart over klesbytte-arrangement og Fikselaug her.

Reparer det som er ødelagt
Ta vare på de godt brukte favorittplaggene. Slitte knær, hull på albuen eller en knapp som har falt av, kan du fikse selv!

Det mest bærekraftige du kan gjøre, er å bruke klærne du har lenger. Ved å doble levetiden på klærne dine, halverer du miljøbelastningen. Å ta vare på det du har og reparere det som er ødelagt, er derfor et viktig og effektivt miljøtiltak. Dessuten kan det være både gøy og tilfredsstillende.

På Den store klesbyttedagen arrangeres Fikselaug flere steder i regi av lokale husflidslag. Her kan du få hjelp av kyndige hender til å lære å reparere det som er ødelagt selv.

Mange husflidslag arrangerer dessuten Fikselaug jevnlig gjennom hele året. Finn ditt lokallag og se hva som skjer nær deg.

Inspirasjon til klesfiksing og nyttige teknikker finner du også i heftet Fiks det! En praktisk håndbok for fiksere.


Bli med på Den store klesbyttedagen du også!


Skal ditt lokallag ha Fikselaug på Den store klesbyttedagen?

Meld det inn her, så blir det lagt til i kartet over alle klesbytte-arrangementer. Her finner du oversikt over alle 154 lokallag som er med på prosjektet Alt kan fikses.

Bruk profilering- og markedsføringsmateriellet vi har satt opp til dere på husflid.no/profilering.