Vårt mål er å gjøre brodering av bunad/skjorter til en ferdighet flere kan få kjennskap til. Derfor har vi valgt brodering av bunadskjorter og bunader som Rauma Husflidslags rødlistekunnskap.

Produktet vi arbeider med er laga av ullstoff og lin. For å kunne arbeide med dette kreves det vanlige broderingsverktøy, som nål, saks, syring og lupelampe. Ferdigheten til å kunne brodere på bunadskjorter og bunader er utrydningstruet.

Vi har et ønske om at brodering av bunader og bunadskjorter skal bli en ferdighet som flere kan ta del i. I flere år har husflidsutsalg, bunadsbutikker og museer vært de som har produsert bunadene. Vi setter stor pris på den kompetansen og kunnskapen disse sitter med. Vi er takknemlige for at de har holdt liv i tradisjonen omkring de norske bunadene. Vårt ønske og drivkraft i denne prosessen har vært at det å kunne brodere sin egen (evt. barns, barnebarns) bunad skal være en mulighet.

Rauma Husflidslag har hatt flere bunadskurs gjennom årenes løp, med profesjonelle bunadsyersker, Ragna Bøe og Kari Øyen Hjelden. Da dette ble slutt meldte det seg interesserte som ville fortsette å arbeide med bunader.

Vi ble da enige om å starte ei aktivitets-gruppe som møttes en gang i måneden for å brodere bunader. Ansvarlig for denne gruppa ble Berit Mette Mittet Bø og Sølvi Kittang Alnes. Veiledningen har gått via ulike broderibøker og det å ta en rask telefon til Husfliden eller bunadsavdelingen på Romsdalsmuseet for å få hjelp til problemene som måtte oppstå underveis. Der har vi alltid fått god hjelp.

Kilder:
Romsdals Ungdomssamlag og Husfliden A/S,(1996) I potteblått vadmål og strypte strømper. Engers forlag Otta.
Thorbjørg Hjelmen Ugland, (1993) Sy bunaden sjøl. Gyldendal norsk forlag. Oslo.
Karin Mundal. (1994) Den store broderiboken. Allehånde A/S, Oslo

Kontaktinformasjon: Rauma Husflidslag

Om Rødlista: Rødlista er en landsomfattende dugnad for å samle inn, dokumentere og ha opplæring i håndverkskunnskap som står i fare for å bli glemt. Husflidslagene velger selv teknikkene de vil arbeide med.