Veving av band i Lillehammer husflidslag

Vår Ung husflidgruppe har dette semesteret 9 jenter fra 4.-6.klasse. Vi er 3 voksne ledere, har ansvar for hver vår aktivitet. Gruppa møtes 9 kvelder (2t pr kveld) og har 3 kvelder på hver aktivitet før de bytter gruppe.

Den ene aktiviteten nå i vinter er å veve bånd/belter på den lille grinda som følger med heftet «Bunad hva er det?»

1. Alle fikk hvert sitt hefte med grind og vi startet med å se på eksemplene i boka, snakket om hvordan vi får til forskjellige mønster. Likeledes lære noen fagutrykk, grind, hull, spalter, renning, innslag, skyttel. Vi studerte også tegningene i boka som forteller hvordan trådene skal tres for å få forskjellige mønster. Jentene valgte seg et mønster, valgte farger og fant ut hvor mange tråder de trengte av hver farge.

2. Renning – vi rennte rundt langsida på et bord (må være langt nok slik at ferdig band kan brukes til belte). Festet trådene med tape til bordet. Selve renninga klarte alle fint, fikk hjelp til å ta av renninga og lage ei renningsflette.

3. Treing av grind – godt forklart i hefte og alle mestret dette greit.

4. Oppsetting av veven – alle fikk hver sin skrutvinge som ble festet til bordet, og hjelp til å stramme opp renninga, lage knute på endene. Som «belte» rundt livet brukte vi en litt tykk hyssing. Renninga ble tatt rundt dette og festet med en klemme. Alle fikk hver sin skyttel som de selv tok på innslagstråd.

5. Veving – felles demonstrasjon av hvordan grinda fungerer og hvordan vi slår inn, strammer til for å få jevne band med fine kanter. Etterpå fikk alle individuell hjelp til oppstart.

6. Avslutning – alle lærte å lage en pen dusk ved hjelp av forklaring i heftet.

Utstyr:

Heftet «Bunad hva er det?» med grindvev inni, skrutvinge, liten hyssing til å feste renning på skrutvinga), liten skyttel, plastklemme, smalt belte/tykk snor, saks

Materiale: vi brukte tykt bomullsgarn (Paris)

Alle forstod raskt teknikken og bandene ble ganske fort jevne og fine! På tre kvelder fikk alle vevd minst 2 band, og flere klarte selv alle operasjonene med å komme i gang.

Underveis i arbeidet snakket vi om bunadbruk og om kjennskap til band på bunad. Det finnes ikke vevde band på våre lokale bunader, men flere visste om bunader med vevde band. De fikk også se og studere mer avanserte vevde band, og skulle nok veldig gjerne ha startet med plukka band med en eneste gang

Vi har også hatt samme aktivitet på en formiddagssamling for ungdom. De likte aktiviteten så godt at de vil ha samme aktivitet på neste treff!