Du er logget inn som
husflid.no
Norges Husflidslag
0
Nettbutikk
Min side
4. nov 2020|
Tekst: Louisa Bond|
Foto: Louisa Bond|
Holdbart|Materialer|
Ull er lett å holde rent. Ull har naturlige egenskaper som gjør det motstandsdyktig mot lukt og som beskytter mot smuss og skitt. Det naturlige ullfettet lanolin virker som et beskyttende lag som gjør at skitt og væske ikke så lett trekker seg inn i ullfiberen. Samtidig har ull evne til å holde på mye fuktighet som gjør det anti-statisk og gjør at det ikke trekker til seg støv. Faktisk trenger man ikke vaske ull så ofte! Lufting er som regel nok.
Ull er naturlig motstandsdyktig mot lukt og trenger ikke vaskes så ofte. Ullas evne til å holde på mye fuktighet sammen med det naturlige ullfettet lanolin, gjør at lufting av ullplagg som regel er nok. Heng ullplagg ute til lufting, gjerne i fuktig vær.
Gjennom produksjon av garn vil mye av det naturlige lanolinet vaskes vekk. Du kan tilføre mer lanolin til ullplagg ved å gi dem en lanolinkur.
Ull har et naturlig beskyttende lag lanolin som gjør at smuss og væske ikke trekker seg så lett inn i ullfibrene, men flekker som får festet seg er ikke så enkle å få bort. Tørk av eller skyll flekker med en gang, så unngår du vanskelige flekker.
Ull er et proteinfiber og tåler dårlig alkalier. Bruk derfor vaskemiddel beregnet for ull som inneholder mindre alkalier, blekemidler og enzymer som bryter ned proteinene.
Derimot tåler ull syre, og et godt gammeldags vaskeråd er å ha litt eddik i skyllevannet når du vasker ull. Det bidrar til å feste farge, gjøre plagget mykt og forhindrer lukt.
Vask ull for hånd eller i ullprogram på maskin, og sentrifuger. Ønsker du ikke å sentrifugere kan du klemme ut vannet ved for eksempel å rulle plagget i et håndkle. Det er ikke sentrifugering som gjør at ull krymper, men raske temperaturendringer og bevegelse.
Ull kan absorbere fuktighet inntil 30% av egen vekt og våte ullplagg blir tunge. Få ut mest mulig fuktighet av ullplagget før tørking og tørk det flatt. Da holder ullplagget fasongen.
Legg cedertrekuler eller lavendelposer sammen med ullplagg som ikke er i hyppig bruk og sørg for at plaggene er rene. Oppbevar plaggene i tøyposer som puster, men som likevel er tette nok til at klesmøllen holdes ute. Å lufte plagg på kalde vinterdager eller legge dem i fryseren er også effektivt. Det er larvene til klesmøllen som livnærer seg av keratin som finnes i ull, pels og silke, og som resulterer i små hull i plaggene. Klær som brukes ofte vil ikke angripes av klesmøll ettersom eggene ristes av ved bruk.
Fuktighet, varme og friksjon kan sammen gjøre at tekstiler nupper. Korte og fine fibre og garn som er løst spunnet vil ofte nuppe mer enn garn av lenger fibre og med mer tvinn. Bruk en nuppekam eller nuppemaskin til å fjerne nupper.
Til butikken
Din handlekurv er tom.