Du er logget inn som
husflid.no
Norges Husflidslag
0
Nettbutikk
Min side
30. mai 2024|
Arrangement|Næring|
Kampanjen Holdbart Håndverk er avsluttet, og fagjuryen har kåret en verdig vinner fra mer enn 800 bidrag. Fannremsgården v/Jon Fredrik Skauge gikk av med seieren med sine spisebrikker Credolinet, som er vevd av selvdyrket lin. I tillegg er åtte andre håndverkere utmerket med Diplom for Godt Håndverk for sine bidrag. Håndverksproduktene fra kampanjen er samlet til Håndverksbiennalen 2024 på Bymuseet i Bodø mellom 19. juni — 28.juli.
Foto: Jon Fredrik Skauge
Kampanjen har foregått på Instagram i perioden 1.november 2023–1.-mars 2024, under profilen @holdbart_handverk hvor håndverkere har brukt #holdbarthåndverk2024 for å delta. En fagjury har kåret 8 mottakere av diplom for godt håndverk, samt valgt ut en håndverker til å motta kr 40 000,- for videre produktutvikling. Disse er:
Fannremsgården v/Jon Fredrik Skauge er vinner av kampanjen. Juryens begrunnelse: I tett dialog med oppdragsgiver Credo Restaurant, så har vinneren utviklet en varig bruksgjenstand av ypperste kvalitet. Fannremsgården med sitt Credolin har skapt et tidløst produkt som i sin utsøkte enkelhet utarbeides lokalt fra frø til dekket bord. Gjennom hele fremstillingsprosessen har Jon Fredrik Skauge på forbilledlig vis delt kunnskap og ferdigheter. Han har involvert mange av oppdragsgivers ansatte i ulike ledd av fremstillingen og således sikret større forståelse for produktets og materialets iboende kvaliteter. God formidlingsevne og historiefortelling åpner øynene til både følgere og fremtidige brukere, og sikrer produktet lang levetid. Credolinet står som et modig valg i kontrast til hvordan tradisjonshåndverk ofte forstås.
Anette Bergo – abrado_wood, ble tildelt diplom for godt håndverk for “Flyt”. FLYT fremhever dialogen om tid og materialitet på en prinsipiell og elegant måte. Skålene og fatene formgir en påstand om verdi der vi vanligvis ikke ser det. De setter vakre, gjennomførte former, på en lengsel etter å reparere våre naturlige omgivelser.
Håvar Emdal – he_design_as, ble tildelt diplom for godt håndverk for sin veggskulptur “Sinus wave”. Veggskulpturen Sinus Wave har et stramt formspråk, men gir også et organisk, mykt inntrykk som vil gjøre ethvert rom lunere og bringe naturen inn.Emdal bruker kortreist råstoff og tradisjonelle teknikker samtidig som han i uttrykk representerer både tidløshet og det moderne.
Julie Cordes – slojdlyd, ble tildelt diplom for godt håndverk for sitt møbel – kombinert nattbord og krakk. Nattbordet/krakk viser nysgjerrighet og lek i et vakkert og funksjonelt prosjekt. Dette forteller en ren historie om personlig glede i å bruke håndverk til et personlig behov. Dette tilgjengeliggjør dialog om nytteverdien av sløyd og håndverk på en fin måte.
Rut Fjågesund – rut.fjagesund, ble tildelt diplom for godt håndverk for skål i tre. Skålen er et produkt av tradisjonelle teknikker og materialer, men presenteres med et moderne og rent uttrykk. De utskårne rillene på utsiden gir skålen et organisk og mykt uttrykk, vitner om presisjon og oppmerksomhet på detaljer. Fjågesunds evne til å kombinere det tradisjonelle håndverket med moderne formspråk er i tråd med målet om å fremme gode håndverksprodukter. Hennes inspirasjon fra den moderne nordiske designtradisjonen er tydelig i skålens enkle, funksjonelle form. Hvert snitt er gjort for hånd, noe som understreker autentisiteten og originaliteten i arbeidet.
Anne Kristine Mjelva – akmjelva, ble tildelt diplom for godt håndverk for sitt rakubrente fat. Mjelva viser en leken nysgjerrighet og formidler en oppdagelseslyst i sitt arbeid. Hun skaper en fin dialog både med mennesker og natur og gjennom digitale medier. Teknikkene, naturen og råmaterialene som former hennes arbeid forteller om en vedvarende skaperglede og en forskende tilnærming til omgivelsene sine.
Oddlaug M. Fonn – fonndesign.no, ble tildelt diplom for godt håndverk for sin håndvevde pute «Linn». En pute med kontrast i material og teknikk vekker interesse. Det er restegarn i kombinasjon med ubleika lin, samtidig som ulike bindinger møtes. Blandingen av flere ulike element gir likevel et rolig og velkomponert uttrykk. Puten innbyr til å ta og kjenne på. Godt utført og fin montering.
Liv Ørstavik – gullsmed_orstavik, ble tildelt diplom for godt håndverk for sitt smykke i sølv og teak. Kombinasjonen av materialer åpner for dialog mellom nytt og gammelt, klassisk og samtidig, mykt og hardt. Smykket viser spor av håndverkerens hender, og dette vakre trekket menneskeliggjør metallet og tilfører dybde til det enkle og rene uttrykket. Gjenbruksteak fyller rollen som edelsten og setter fokus på varighet og bærekraft.
Unni Strand – unni_strand, ble tildelt diplom for godt håndverk for sine vevde tekstiler i norsk ull. En utforskende holdning til veven gjenspeiles i en rekke stoffprøver vevd i kypert og panama. Stoffene er vevd med garn av gammalnorsk spælsau for å komme nærmere fortidens bekledningsstoff med målet om en framtidig lokal tekstilproduksjon. Jevnt og fint vevd i ullens naturlige farger gir en enkel formgivning som setter stoffets egenskaper i fokus.
Fagjury Fagjuryen har bestått av Hilde Opedal Nordby, selvstendig næringsdrivende innen tekstil og vev, Katrine Gregersen, konseptutvikler for Vestagder Husflid AS, Oscar Honeyman-Novotny, produkt- og møbeldesigner og Kari Westergaard, husflidskonsulent i Trøndelag for Norges Husflidslag.
Til butikken
Din handlekurv er tom.