Kampanjen Holdbart Håndverk er avsluttet, og fagjuryen har kåret en verdig vinner fra mer enn 550 bidrag. Krokvokst v/Mari Fallet Mosand gikk av med seieren med sin saltflaske i never og tre. I tillegg er tre andre håndverkere utmerket med Diplom for Godt Håndverk for sine bidrag. Håndverksproduktene fra kampanjen er samlet til en utstilling i Mandal museum.

Saltflaske i never og tre, Mari Fallet Mosand. Foto: Krokvokst/Mari Fallet Mosand

Norges Husflidslags kampanje Holdbart Håndverk 2019-2021 har hatt som mål å øke interessen for håndverksprodukter av god kvalitet og stimulere til flere norske håndverksprodukter på markedet. Ønsket er å fremheve kortreiste, vakre og varige produkter, og synliggjøre håndverk som en bærekraftig næring.

Kampanjen ble gjennomført på Instagram under profilen @holdbart_handverk, i perioden 29. oktober 2019 til 31. mars 2021. Over 550 flotte håndverksprodukter ble tagget som bidrag til konkurransen, og emneknaggen #holdbarthåndverk er blitt brukt over 2000 ganger.

Kriteriene for å delta i kampanjen var håndverksprodukter som er produsert i Norge med god håndverksmessig utførelse, og som kombinerer nyskapende design med forankring i norske tradisjoner. I tillegg er produktene vurdert etter dets holdbarhet, ressursutnyttelse og bærekraft.

 

Vinner av Holdbart Håndverk 2019-2021

«Saltflaske i never og tre» av Krokvokst v/ Mari Fallet Mosand ble kåret som vinner av Holdbart Håndverk 2019-2021. Mari Fallet Mosand er medlem av Norske Husflidhåndverkere og lager unike kvalitetsprodukter i tre og never med fokus på bærekraft og godt håndverk.

I fagjuryens begrunnelse trekkes det frem hvordan Krokvokst kombinerer materialets egenskaper med utsøkt håndverksmessig utførelse. Juryen uttaler:

Formuttrykket balanserer elegant det gjenkjennelige og tradisjonelle med noe nytt og friskt, og produktet lar materialenes skjønnhet komme til sin rett. Produktet innbyr til ro og nærvær, og skaper assosiasjoner til natur, langsomhet og hverdagsritualer. Utførelsen oser av kvalitet, og vitner om en inspirerende bevissthet om bærekraft og ressursutnyttelse.

Alle Krokvoksts bidrag til Holdbart Håndverk bærer preg av bunnsolid gjennomføring og dyp respekt for materialene. Utnyttelsen av materialenes egenskaper er imponerende.

Vinnerbidraget fra Krokvokst utstilt på Mandal Museum. Foto: Kathrine Gregersen.

Slynge fra Vidvandrer Handlagd

Tuva Tovslid, som står bak Vidvandrer Handlagd, tildeles Diplom for Godt Håndverk for sin håndvevde slynge i økologisk bomull. Slyngen brukes som et bæresjal til baby eller småbarn, og er vevd på håndfarget renning som gir et vakkert fargespekter.

Tuva Tovslid vever sjal, skjerf, slynger og tepper i harmoniske fargepaletter med fokus på kvalitet og naturmaterialer.

Fagjuryens begrunnelse peker på at slyngen fra Vidvandrer Handlagd har gjennomgående svært høy kvalitet i både utførelse og materialvalg. Produktet er sanselig og innbyr til bruk. Slyngen har en delikat og behagelig kombinasjon av farger, som glir over i hverandre. Detter et produkt man får lyst til å ta vare på.

 

Slynge, Tuva Tovslid. Foto: Vidvandrar Handlagd/Tuva Tovslid.

Rasp fra IngridK keramikk

IngridK keramikk v/ Ingrid Kristine Lund tildeles Diplom for Godt Håndverk for Rasp. Rasp er en stilren og anvendelig hvitløksskrape og skål som sklir rett inn på kjøkkenet og ved middagsbordet. Ingrid Kristine Lund har svennebrev i keramikerfaget og er medlem av Norske Husflidhåndverkere. Bærekraft, funksjon og vakre hverdagsprodukter står sentralt i arbeidet hennes.

Fagjuryen uttaler:

Dette er et produkt vi vil bruke, ha fremme på bordet og ta vare på. Rasp bærer preg av godt håndverk, delikat estetikk og god funksjonalitet. De rene linjene og elegante detaljene gir et helhetlig godt og varig design. Juryen trekker fram den fine kombinasjonen av funksjon som både kjøkkenredskap og som servise, og mener produktet vil påvirke opplevelsen rundt matlagingen på en positiv måte. Designet muliggjør også effektiv fremstilling uten å miste de håndverksmessige kvalitetene.

Rasp, Ingrid Kristine Lund. Foto: IngridK keramikk/Ingrid Kristine Lund

Margrethesmykkene fra Gry Grindbakken

Gry Grindbakken tildeles Diplom for Godt Håndverk for Margrethesmykkene. Gry Grindbakken er filigransølvsmedmester og medlem av Norske Husflidhåndverkere. Hun lager utsøkte smykker og bunadssølv, og kombinerer ofte nyskapende ideer med tradisjonelle teknikker. Dette gjør hun også på en elegant måte med Margrethesmykkene. Fagjuryen uttaler:

En gammel og rødlistet håndarbeidsteknikk løftes over i nytt materiale og til nye bruksområder. Med inspirasjon fra Hedebosøm er det som om man kan føle trådens mykhet i produktet på tross av at det er laget i metall. Designet gir assosiasjoner til noe historisk og gammelt, men samtidig noe helt nytt. Juryen trekker også fram håndverkerens utsøkte utførelse i hele sin produksjon.

Margrethesmykkene, Gry Grindbakken. Foto: Gry Grindbakken.

Se håndverksproduktene på Mandal museum

Du kan se de flotte bidragene fra kampanjen utstilt på Mandal museum. Utstillingen Holdbart Håndverk åpner 20. juni på Andorsengården.

Neverprodukter fra Krokvokst. Foto Kathrine Gregersen.

Slynge fra Vidvandrer Handlagd. Foto Kathrine Gregersen.

Fra utstillingen Holdbart Håndverk på Mandal museum. Foto Kathrine Gregersen.

Margrethesmykkene av Gry Grindbakken. Foto Kathrine Gregersen.

Produkter fra IngridK keramikk. Foto Kathrine Gregersen.

Følg @holdbart_handverk på instagram og se de fine bidragene til kampanjen.

Norske Husflidhåndverkere er en egen medlemsgruppe i Norges Husflidslag for næringsdrivende innen husflid og håndverk. De skaper vakre og varige produkter basert på gamle håndverkstradisjoner og nye ideer. Les mer om Norske Husflidhåndverkere.

Holdbart er Norges Husflidslags satsning frem mot 2022, der vi arbeider spesielt med å løfte frem verdien av husflid og håndverk for en bærekraftig fremtid. Les mer om Holdbart.