Fredrikstads Husflidslags vevgruppe hadde i 2013 et «vadmelsprosjekt» i form av et vevkurs hvor det ble vevet ullstoff beregnet til å bli etterbehandlet via toving/valking/stamping ved klesstampa på Mjonøy i Vinje.

Til renning og innslag ble brukt spælsau lamullgarn fra Norsk Kunstvevgarn/Hoelfeldt Lund.

Prosjektet hadde 4 deltakere, som hver designet, laget oppskrift, vevde og stampet sine egne stoffer med tanke på prosessen med krymp og svinn som stampingen forårsaker. 3 av tøyene ble sydd til jakker som er i bruk i dag.

Vevgruppen er stadig på jakt etter ideer til nye prosjekter, og veving av vadmel ble valgt fordi det er et stoff til bekledning med lang tradisjon i Norge. Håndvevet vadmelstøy er en sjeldenhet i dag, og vi ville prøve ut kombinasjonen av norsk spælsaugarn, enkel vevteknikk (kypert/batavia) og tradisjonell etterbehandling. Resultatet ble mange meter bekledningsstoff og pledd, og vi har fått mye ros for resultatet.

Vi var inspirert av tidligere artikler i Norsk Husflid, og vi takker spesielt Eli Vesaas som ga oss tips mht. garnvalg, vevteknikk, kvaliteter, samt praktisk veiledning under arbeidet.

Den vanndrevne klesstampa på Mjonøy Kultursentereies og drives av Vinje Handverkslag. Arne Skevik tilrettela alle praktiske detaljer for oss; som å varme vann i vedfyrt bryggekjele, lede vann fra elva via trerenne til skovlhjulet, operere stampa, samt å gi råd & vink hele veien. Stamping, strekking , mv. holdt oss travelt opptatt hele lørdagen. Tøyet ble fraktet hjem i stramme (våte) ruller!

Deltakere og produkter var:

  • Marit Bro: rød/hvitstripet pledd, grå/hvit stripet stoff til jakke
  • Bodil Caspersen: flere stoffvarianter, stripet/fiolet/sort/grått
  • Signe Ianke: blått stoff til jakke
  • Tone Lauvstad Tufte: grå/sortstripet stoff til jakke
  • Leder for prosjektet var: Bjørg Kristiansen White