Vi i Norges Husflidslag er stolte og glade over å kunne ønske syv nye lokallag velkommen i vår organisasjon. I løpet av de siste to årene har vi hatt gleden av å få tre nye lokallag i 2023 og ytterligere fire nye lokallag i 2024. Disse nye tilskuddene styrker vårt fellesskap og bidrar til å holde tradisjonshåndverket levende.

Foto: Flatanger Husflidslag fra sommerreportasje i Flatangernytt, 2024.


Siden 1910
har Norges Husflidslag vært en stolt formidler av tradisjonshåndverk, handlingsbåren kunnskap og skaperglede. Gjennom vårt arbeid har vi ivaretatt og videreført den rike kulturarven som er bygget opp gjennom generasjoner. Våre nye lokallag representerer hele 178 nye medlemmer som bringer med seg engasjement, ny kunnskap og skaperglede. Det vitner om en stadig økende interesse for å bevare og videreføre den rike kulturarven vår. Stor honnør til alle som har bidratt til denne flotte utviklingen!


De nye lokallagene:

Bardu Husflidslag, Troms

Evenes Husflidslag, Nordland

Flatanger Husflidslag, Trøndelag

Gloppen Husflidslag, Vestland

Lyngsalpan Husflidslag, Troms

Rjukan og Tinn Husflidslag, Telemark

Sel og Otta Husflidslag, Innlandet

 

Husflidslagene melder om stor aktivitet og engasjement hos sine medlemmer. Mange av lagene har skaffet seg flotte lokaler og har mottatt donasjoner eller midler til kjøp av materiell og utstyr. Det har gitt muligheter til å utforske ulike håndverksteknikker og holde kurs fra oppstart. Det er et bredt spekter av håndverksinteresser blant de nye medlemmene og det gjenspeiler seg i et mangfold av kurs og læringsverksteder som arrangeres. Blant aktivitetene finner vi bunadssøm, veving, spikking, knipling, maling, skinnarbeid, tinntrådbroderi, strikking og spinning – for å nevne noen. Gjennom prosjektet «Alt kan fikses» har Norges Husflidslag oppfordret lokallagene til å arrangere klesbyttedager og det har vært flere arrangementer hos de nye lagene. Det er en flott måte å fremme husflid, bærekraft og gjenbruk på. I tillegg har det vært arrangert Husflidsdagen, de har hatt egne messer, kaféer, markeder, helgekurs og sosiale treffpunkt, ofte i samarbeid med lokale bibliotek, museer eller Frivilligsentraler. Noen av lagene har også engasjert seg i Rødlista og skal ha prosjekter i sitt husflidslag. Rødlista er et tiltak for å bevare truede håndverkstradisjoner for fremtiden gjennom dokumentasjon og opplæring. Et eksempel er Flatanger Husflidslag, som har satt i gang et prosjekt om sjøvotter. De bruker ull som de har fått fra en lokal bonde, som skal kardes, spinnes og strikkes til sjøvotter.

Husflidslagene viser virkelig hvordan levende tradisjoner kan skape fellesskap, inspirere til skaperglede og bidra til å bevare vår immaterielle kulturarv.

1.-4. Rjukan og Tinn Husflidslag: stand ved Tinn museum, forberedelser til produktfotografering ved Bø museum, glassarbeid av medlem, kurs i meksikanskfletting. 5.-8. Lyngsalpan Husflidslag: medlemmer viser frem resultatene etter luhkka kurs, ulike produkter av reinskinn, medlemmer forbereder seg på spikking, knapper av fimoleire. 9.-12. Flatanger Husflidslag: sommeravslutning med Osen Husflidslag, medlemmer lager renning til vev, spinning av ull, medlem Marita viser frem en kanin hun har strikket.

 

Ønsker du å bli medlem i et husflidslag? Se vår oversikt over alle 355 husflidslag her.
Finner du ikke et husflidslag i ditt område og vil starte nytt lag? En veiledning finner du her.
Har du spørsmål tilknyttet medlemskap eller andre henvendelser? Ta kontakt her.