Miljøbelastningen fra klær stopper ikke etter plaggene har forlatt fabrikken. Vask og tromling sliter på tekstilene over tid og krever energi, vann og kjemikalier. Vask klærne riktig og du sparer miljøet og får fine plagg som varer lenge.

Foto: Anders Beer Wilse 1938, fra Nasjonalbibliotekets samling

Generelt vasker vi klær oftere enn nødvendig. Ta en lukt-test og se etter flekker. Er plagget egentlig skittent? Vasker du klærne sjeldnere varer de også lenger. Flekker er lettest å fjerne med en gang. Gamle flekker som har trukket seg godt inn i stoffet er vanskeligere å få bort.

Følg vaskeanvisningen og du unngår uheldige episoder med favorittplagg som krymper og hvitvask som blir rosa. Sorter tekstilene etter type vask og hold lyse og mørke farger adskilt. Bruk riktig vaskemiddel til riktig bruk, og velg gjerne svanemerkede vaskemidler.

Syntetiske fiber kan frigjøre mikroplast når plaggene vaskes. Bruk en vaskepose beregnet for å fange opp mikroplast, og velg naturlige materialer når du kan.

Hvordan vaske ull?
Ull er faktisk lett å holde rent. Les våre 7 tips til vask og stell av ullplagg og ullvasken vil gå som en lek.

Ta vare på bunaden
Lurer du på hvordan du skal vaske bunadsskjorta, oppbevare bunaden og ta vare på sølvet? Vi har samlet våre beste tips til vask og stell av bunad her.

 

Gode, gamle kjerringråd for klesvask:

Legg teppet i snøen. For å bli kvitt støv og friske opp innredningstekstiler og tepper, kan du legge det ut på tørr snø. Bank forsiktig. Kost godt av tekstilet og la det tørke. Noen tekstiler kan også støvsuges.

Bland eddik i skyllevannet. For å unngå at fargede tekstiler blør og farger i vask, kan du ha litt eddik i skyllevannet. Eddik hjelper til med å feste farge.

Fukt skrukkete duker. Skrukkete tekstiler og duker med brettekanter kan legges ut på et bord som tåler fuktighet og sprayes fuktig med vann. Klapp og glatt tekstilet litt og la det tørke, så vil skrukker og bretter jevnes ut.

La tekstilene hvile innimellom. Et gammelt godt råd er å la tekstiler hvile innimellom. Legg, heng og oppbevar tekstilene på et luftig sted, og etter en tid kan du ta dem i bruk igjen, forfrisket og fine.