1) Ta en titt på tegningen. Hva er dette?

b. En kniplepinne. Knipling er et fint blondearbeid. Det lages ved at tråder surres på kniplepinner, og slynges og knytes om hverandre. I finere arbeid kan det være hundrevis av kniplepinner, som slås etter bestemte mønster. Mange forbinder knipling med fine, hvite blonder, men de kan også lages i metalltråd.

2) Tekstilene vi bruker til klær i dag er laget av mange ulike materialer. Hvilke av disse vanlige tekstilene er ikke et naturmateriale?

a. Nylon. Nylon, også kjent som polyamid, er fremstilt av olje. Det er dermed et syntetisk fiber. Mohair og bomull derimot, er naturfiber. Mohair får man fra mohairgeita (angorageit), mens bomull er et vegetabilsk fiber fra bomullsplanten.

3) Barken på dette treet er kjent for å gi en fin, rødlig farge. Barken ble før brukt for å lage farge til skinntrykk. Hvilket tre er dette?

b. Or. Det er barken på treet som ble brukt for å lage farge. Dette var en tidkrevende prosess. Barken måtte samles, tørkes og knuses. Så måtte den kokes, før den skulle stå noen dager å gjære. Deretter ble det kokt ned, helst i jerngryte, til man fikk sterk farge med god konsistens. Først nå var man klar til trykking. I dag bruker de fleste ferdig tekstilfarge når de trykker på skinn.

4) Veldig mange har en hvit skjorte til bunaden. Hvilket materiale er ofte skjorten laget i?

c. Lin. Lin er et fiber som er veldig mye brukt opp gjennom historien for klær og andre tekstiler. Det kan dyrkes i Norge. Å utvinne fibrene tar tid, men resultatet er glansfulle fibre godt egnet til skjorter, duker, kjøkkenhåndklær m.m. Det er populært i sommerklær, da det tørker fort og kjennes kjølig.

5) Hva gjør du når du "garver"?

a. Du lager lær. Garving er en prosess hvor rå huder omdannes til lær og andre typer skinn. Hudene blir behandlet med for eksempel garvestoffer, fett eller mineraler. Bark inneholder mye garvestoffer, og er en tradisjonell måte å garve på som er mye brukt rundt om i Norge. Barken gav læret en fin, brun farge. I dag blir nesten all garving gjort industrielt på store garverier som Granberg gaveri. Det er imidlertid noen firmaer som fortsatt garver på tradisjonelt vis, deriblant Ulu of Norway i Vågå.

6) Mye ullgarn er merket med "superwash". Hva betyr dette?

a. Ulla er behandlet så den ikke tover. Superwash er en behandling som fjerner ullas evne til å tove seg, samtidig som de gode egenskapene bevares. Dette kan blant annet gjøres ved en kjemisk behandling, hvor ulla får en tynn plasthinne. Denne hinna er så tynn at garnet fortsatt merkes med 100% ull, men fibrene vil ikke klare å tove seg.

Har du lyst til å lære mer om husflid og håndverk?

I Norges Husflidslag sine lokallag arrangeres det kurs og læringsverksted i mange ulike teknikker. Her tilbys aktiviteter og faglig påfyll for nye og erfarne utøvere, barn og ungdom, og profesjonelle husflidshåndverkere.

Trykk på lenken hvis du vil lese mer om medlemskategorier og medlemsfordeler -> Bli medlem