Å være tillitsvalgt i et husflidslag handler ikke bare om å ta ansvar, det gir også unike muligheter til å bevare tradisjoner, lære nye teknikker og bli en del av et engasjerende fellesskap. Vi har snakket med tre tillitsvalgte fra ulike deler av landet: Kari Kristin Folden (66), Arild Hagenes (60) og Amalie Bornø (27). De deler sine erfaringer med å ha verv i Norges Husflidslag og hva som motiverer dem.


Fra venstre: Kari Kristin Folden, Arild Hagenes og Amalie Bornø.


Fra interesse til brennende engasjement

Alle tre fattet tidlig interesse for husflid. Amalie Bornø fra Hammerfest ble med bestemoren sin på møter da hun var liten og begynte å gå regelmessig i sitt lokallag i 2017. Kari Kristin Folden fra Tingvoll hørte om laget via kjente, og så plakater henge i bygda, mens Arild Hagenes fra Nordhordland kom inn i miljøet gjennom venner. Deres engasjement i husflidslaget begynte å vokse, og ikke bare har de tatt på seg verv i lokallag, men også regionalt og i butikkstyre.

– At vi er forskjellige er en ressurs.

Kari Kristin Folden.


Skaperglede, fellesskap og samarbeid

Det å være tillitsvalgt handler om mer enn administrativt arbeid. Det handler om å videreføre og utvikle håndverkstradisjoner. 

– Det beste med å være tillitsvalgt er å få være med på å lage gode møteplasser, inspirerende kurs og aktiviteter for medlemmer i alle aldre. Selv har jeg fått være med på forskjellige kurs, lært nye teknikker og møtt folk fra hele landet, sier Amalie.  

Arild trekker fram gleden ved å formidle kunnskap videre.
– De siste 10 årene har jeg holdt kurs i lefse- og flatbrødbaking i regi av vårt husflidslag. Det er veldig kjekt å se andre lære seg noe nytt og se gleden det gir, forteller han. 
 

Kari er opptatt av inkludering og brenner for å gjøre husflidslaget til et sted der alle føler seg velkomne.
– Vi har mange asylsøkere og flyktninger som deltar på kurs og arrangement. Nå har vi vedtatt å ha en representant fra asylsøkergruppa og en fra flyktninggruppa inn i styret. På denne måten kan de være med og påvirke vårt arbeid videre, forteller hun.
 

En fellesnevner for alle tre er viktigheten av samarbeid i husflidslaget og et godt styre. 

– Vi har et velfungerende styre som spiller hverandre gode. God dialog mellom medlemmene og styret er avgjørende for arbeidet. Når man har et verv må man være åpen for å møte nye mennesker, både unge og gamle, som har sine ideer og forslag til arbeid i laget, sier Arild.

Amalie synes at forskjellige utfordringer løses best gjennom å ha åpen dialog i styret, og at Husflidskonsulenten er god å ha som sparringspartner når det gjelder alle spørsmål som man lurer på, om det er innen kursvirksomhet eller styrearbeid. Kari trekker fram betydningen av å kunne bidra til lokalsamfunnet, og samarbeide med andre organisasjoner lokalt for å få til gode arrangement og synliggjøre husflidslaget.

– Vær åpen for nye forslag.

Arild Hagenes.

Bilde 1: Samiske votter fra Tanadalen som strikkes av Amalie Bornø. Amalie foretrekker teknikker innen tre, skinn og tekstil.
Bilde 2: Kari Kristin Folden kaller seg selv en «husflidsmisjonær» og har stor skaperglede. Her er hun på kurs i bearbeiding av lin.
Bilde 3: Arild Hagenes har strikket kofta «Njord» fra Krotekofte boka. Arild synes det er kjekt å holde på med ulik husflid og å holde kurs.

– Si ja!

Amalie Bornø.


Råd til nye tillitsvalgte
Både Kari, Arild og Amalie oppfordrer andre til å takke ja til verv i husflidslaget. 

– Si ja! Du vil lære masse og sitte igjen med mye god erfaring. Du får være med på å tilrettelegge for god husflidsvirksomhet og ved å ta et verv vil du være med på å forme fremtidens husflid, sier Amalie.  

Kari mener det viktig å fokusere på det positive og at det skal være gøy å jobbe med ulike prosjekt i samarbeid med andre frivillige.
– Det skal være positivt at vi som tar verv er forskjellige og gode på ulike områder. Som tillitsvalgt vil man også få muligheten til å delta på kurs og arrangement både lokalt og nasjonalt, som for eksempel landsmøtet til Norges Husflidslag. Jeg fikk være med på landsmøtet for første gang i 2024, og det ga meg masse inspirasjon til arbeidet i laget og gode opplevelser.

Arild legger til at husflidslaget gir et stort og verdifullt nettverk både innenlands og utenlands, og at det gir mye glede å treffe andre som har samme interesseområde.  

For disse tre tillitsvalgte er ikke husflid bare en hobby, men en lidenskap, et felleskap og et ønske om å videreføre tradisjoner og kulturarv.  

 


Foto: Kari Kristin Folden. Kursdeltakere på overlockkurs i regi av Tingvoll Husflidslag.


Er du nettopp blitt tillitsvalgt i et husflidslag?
Norges Husflidslag sin organisasjonshåndbok er en veileder for tillitsvalgte og et godt verktøy i arbeidet ditt som frivillig, enten du er ny eller erfaren. Her får du oversikt over organisasjonens oppbygning, de ulike oppgavene som tillitsvalgt og nyttig informasjon om lokallag, regionlag og håndverkerlag. Les håndboken her.

 

Har du lyst til bli tryggere på rollen din som tillitsvalgt?
Norges Husflidslag arrangerer digitale organisasjonskurs hver vår og høst. Organisasjonskursene er laget spesielt for deg som tillitsvalgt eller engasjert i et husflidslag, og gir deg kunnskapen og verktøyene du trenger for å gjøre en enda bedre jobb. Les om kurset her.