Har du klær som er ødelagt, er det lurt å fikse dem med en gang. Kanskje er det et lite hull i en t-skjorte eller en søm som har gått opp? Mye kan repareres med håndsøm alene, og ofte er det ikke mer enn noen sting som skal til. Styreleder i Norges Husflidslag og bunadtilvirker Barbro Storlien viser tre enkle broderisting som kan redde garderoben.

Dette trenger du:

  • Litt stoff til å øve på stingene på. Her kan du gjerne bruke gamle tekstiler som du ikke bruker lengre.
  • Synål som passer til tykkelsen på stoffet. Tynt stoff: tynn nål. Tykt stoff: tykkere nål.
  • Sytråd i passende farge eller i den fargen du har.
  • Saks til å klippe av tråden med.

 

Slik gjør du:

Forsting.  Dette er det mange kaller tråklesting, og du syr rett og slett framover ved å ta nålen opp og ned gjennom stoffet. Forsting sys raskt, men gir en mindre solid søm. Det er lett å trekke ut tråden, og derfor egner det seg spesielt til midlertidig søm, eller tråkling.

Problemet er om du legger opp et skjørt med forsting og kommer borti falden (opplegget). Hvis du har uflaks, river du opp alt arbeidet. Et tips er derfor å legge inn et attersting (se neste bilde) for å låse sømmen med jevne mellomrom.

 

Attersting. Attersting syr du bakover ved å føre nålen ned gjennom stoffet bak tråden og opp gjennom stoffet foran tråden. Slik får du en søm med tette sting på fremsiden, og lengre sting som overlapper på baksiden av arbeidet.

Attersting gir en solid søm som det er mye vanskeligere å ta opp enn forsting.

 

Staffersting. Med staffersting blir sømmen helt usynlig. Du trer nålen ned og opp gjennom stoffet langs den ene siden av sømmen, og tilsvarende ned og opp gjennom stoffet langs den andre siden av sømmen. Når du strammer tråden, lukkes falden og sømmen blir usynlig.

Staffersting fungerer også strålende hvis du har et lite hull i sømmen på en t-skjorte, for eksempel.