Ta vare på tresleivene, fjølene, kjøkkenbenken og spisebordet. Følg disse tipsene og dine redskaper, bord og benker i tre vil holde seg vakre lenge.

Vask for hånd
Ikke vask kjøkkenredskap av tre i oppvaskmaskinen. Høy temperatur og sterkt vaskemiddel tar raskt knekken på treverket. Vasker du for hånd unngår du uttørkede og flisete sleiver og rørespader.

Vær sparsom med oppvasksåpe
Det er ikke mye såpe som skal til, noen dråper i vaskevannet er nok. Bruk oppvaskbørsten og skyll med rent vann etterpå.

Tørk godt
Sørg for at treproduktene får tørke godt etter vask. Len fjølene inntil veggen eller en kasserolle, slik at de får tørke fra begge sider.

Kjøkkenbord i ubehandlet tre?
Skur det med grønnsåpe og la det gjenstå en film av såpe på bordet. Det beskytter mot flekker. Skur bordplaten med grønnsåpe med jevne mellomrom, og bordplaten holder seg flekkfri og får etter hvert en lys, fin patina.

Olje benkeplaten
Har du kjøkkenbord eller benkeplate i tre kan det oljes. Da metter du treets porer med olje og forhindrer andre væsker å trenge inn. Behandlingen må gjentas med jevne mellomrom. Ser overflaten tørr ut, er det på tide med ny oljebehandling.

Fiks bulker i tregulvet
Har du tregulv som har fått en bulk fra noe tungt som har falt ned, kan du få treverket til å reise seg igjen om du fukter opp område med varmt vann. Treet vil da svelle ut og reise seg igjen. Puss lett over med fint sandpapir, korning 150. Kanskje må du gjenta påføringen av vann i flere omganger. Denne metoden kan brukes på oljede og såpeskurte gulv, men fungerer ikke på lakkede gulv. På lakkede gulv er fibrene forseglet slik at vann ikke trenger inn.

 

Har du bestikk med sprukket skaft etter for mange runder i oppvaskmaskinen? Fortvil ikke, du kan spikke et nytt!

Hvorfor behandle tre?
Ubehandlet tre har porer som trekker til seg støv, skitt og flytende væsker. Treverk påvirkes også av sollyset, slik som furupanel som gulner. Overflatebehandling beskytter og forskjønner tregjenstanden, enten det er en bordplate, et gulv, ei kjøkkensleiv eller en salatbolle.

Hvis du ønsker å bevare et mest mulig naturlig utseende på treet, er ulike oljer og voks, i tillegg til såpebehandling, egnede midler å beskytte treverket med. All overflatebehandling må gjentas, ettersom den vil slites ned etter hvert.