Norges Husflidslag har fått 6 millioner fra Sparebankstiftelsen DNB til prosjektet «Bunadglede». Prosjektet skal øke kunnskapen om bunad og spre entusiasme for tradisjonshåndverk til ungdom og unge voksne. Målet er at flere unge skal bli kjent med egen kulturarv.

Prosjektet skal løfte frem mangfoldet i drakttradisjonen i Norge. Gjennom praktiske aktiviteter vil deltakerne lære håndverksteknikker og få innsikt i historien bak de enkelte bunadene og bunadbruk i Norge. Avbildet er Lofotbunad fra Nordland. Foto: Astrid Waller

Tilskuddet fra Sparebankstiftelsen DNB skal gå til kurs og arrangement om bunad i husflidslag over hele landet. Her vil ungdom og unge voksne få prøve seg på de vanligste teknikkene brukt i bunadene. Målet er å senke terskelen for å brodere, sy og reparere bunaden selv. Alle som ønsker skal kunne ta del i sine lokale, ofte helt særegne, tradisjoner.

Formidling i Den kulturelle skolesekken og til videregående skoler med Håndverk, design og produktutvikling-linjer for å engasjere ungdom og unge voksne i tradisjonshåndverk er også en del av opplegget. På sikt er målet å rekruttere flere til bunadtilvirkerfaget og nærliggende yrkesfag.

Norges Husflidslag tilrettelegger ved å produsere en håndbok, ulike materialpakker og nytt materiell som lokallagene og andre kan benytte seg av for å formidle om bunad.

Prosjektet retter seg først og fremst mot de som kan lite om bunad og tradisjonshåndverk fra før, men er også en god anledning for de med mer erfaring å dykke ned i lokale tradisjoner og oppdage noe nytt. Vi ønsker å gi flere unge muligheten til å kjenne på den gleden å mestre et håndverk gir.

Prosjektet «Bunadglede» starter opp april 2025 og varer ut april 2027. 
Aktiviteten i lokallagene starter høsten 2025, med en større markering av Husflidsdagen 18. oktober hvor vi feirer bunadgleden over hele landet.

Bunader kan være rike på detaljer, med lag på lag av håndverkskunnskap og særegenheter. Prosjektet skal gjøre flere i stand til å bli kjent med sin lokale tradisjon. Avbildet er en festbunad fra Indre Nordhordland. Foto: Mona Husby

Et stort bunadfellesskap

Prosjektet «Bunadglede» inngår i Norges Husflidslag mangeårige og systematiske arbeid med bunad. Organisasjonen har vært rådgiver for UNESCO innen tradisjonshåndverk siden 2014. Sammen med våre nære samarbeidspartnere Noregs Ungdomslag, Norsk institutt for bunad og folkedrakt, Norsk folkedraktforum og Studieforbundet kultur og tradisjon spilte vi en aktiv rolle i å få Bunadbruk i Norge, tradisjonshåndverk og sosial praksis på UNESCOs representative liste over immateriell kulturarv desember 2024.

– Få andre land i verden har en så bred og folkelig drakttradisjon som Norge. Vi ser at UNESCO-innskrivingen allerede har skapt en ny interesse for bunad, både ønske om å lære mer bunader generelt, og for å lage sin egen, sier Agnete Sivertsen, styreleder i Norges Husflidslag.

Norges Husflidslag er en del av et stort felleskap som jobber for å bevare og utvikle den levende kulturarven. Bunadtilvirkere og husflidsbutikker med systuer som produserer bunad er viktige og verdifulle bidragsytere. Mange av teknikkene brukt i bunaden er rødlista, det vil si at det er få eller ingen som kan dem, og dermed står de i fare for å bli glemt. Om disse teknikkene går tapt så mister vi viktige deler av vår kulturarv, og bunadene våre blir fattigere. Våre over 350 husflidslag holder over 3.000 kurs årlig, ofte i teknikker som brukes i bunaden. Dette er også er et bidrag til at den handlingsbårne kunnskapen lever videre i et stort antall lokalmiljø.

– Dette prosjektet blir en fantastisk måte å bringe videre kunnskapen til nye generasjoner på, for at vi alle skal holde den levende. Vi har en unik mulighet nå når vi har fått en betydelig prosjekttildeling fra Sparebankstiftelsen DNB til dette, sier direktør i Norges Husflidslag, Ellen Krageberg.

 

Vi gleder oss til å ta fatt på prosjektet!

Besøk våre fagsider om bunad
Les mer om Bunadbruk på UNESCO-lista

 

For mer informasjon, kontakt:
Ellen Krageberg, direktør, Norges Husflidslag
+47 911 42 611, ellen@husflid.no

 

Tildelingen fra Sparebankstiftelsen DNB gir mulighet til flere lokallag å arrangere introduksjonskurs i ulike håndverksteknikker. Grindvev brukes til mange bunadsbånd og de fleste samiske bånd og belter. Foto: Margrethe Ballo