Du er logget inn som
husflid.no
Norges Husflidslag
0
Nettbutikk
Min side
16. apr 2021|
Tekst: Maaike Halbertsma og Randi Hole|
Foto: Louisa Bond|
Holdbart|Materialer|
Hvert femte plagg blir sjelden eller aldri brukt, og nordmenn kaster 23 kilo tekstiler årlig. Ta bedre valg som forbruker, og følg disse enkle tipsene for en mer miljøvennlig garderobe.
Vil du bruke plagget 30 ganger? Før du kjøper et nytt plagg, tenk etter: vil du bruke det minst 30 ganger? Livia Firth, kjent for å fronte bærekraftig mote, initierte 30 bruksregelen #30Wears. Er svaret nei, ikke kjøp det!
Klær som ikke passer, blir ikke brukt Prøv klærne på før du kjøper dem, og handler du klær på nett, så vær ærlig med målebåndet. Klær som ikke passer, blir lite brukt, uansett hvor fine de er på kleshengeren.
Tilpass, sy om og sy dine egne Standardstørrelser passer ikke alle. Sy dine egne klær eller få klærne tilpasset din kropp. God passform gir behagelige plagg du vil bruke igjen og igjen.
Låne og leie Skal du i bryllup, på fest eller i en spesiell anledning? Du trenger ikke kjøpe nytt. Se om du kan låne eller leie klær i stedet. Festplagg blir ofte hengende i skapet mer enn de brukes.
Kjøp brukt Se hva du finner brukt. I bruktbutikker og på nettsteder som Finn og Tise kan du gjøre et kupp som sparer både miljøet og lommeboka.
Reparer det som er ødelagt Har det gått hull i sokken eller er favorittbuksa slitt på kneet? Fortvil ikke. Det meste kan fikses med nål og tråd. Les mer om satsingen Holdbart og finn gode tips til reparasjoner og holdbare prosjekter her.
Vask sjeldnere Tørk av eller skyll flekker med en gang. La klær henge ute til lufting, og ta en lukttest. Lukter plagget fint, trenger det ikke vaskes. Mindre klesvask betyr mindre vannforbruk, mindre energiforbruk, mindre kjemikalier og mindre slitasje på plaggene. Og, mindre jobb for deg.
Les våre beste tips til klesvasken: Vask klærne riktig 7 tips til vask og stell av ullplagg
Unngå tørketrommel Tørketromling er helt unødvendig energibruk og gir mer slitasje på klærne. La klærne lufttørke i stedet.
Bruk vaskepose for å fange mikroplast Unngå at mikroplast slipper ut i vannsystemet. Bruk en vaskepose eller et filter til vaskemaskinen som fanger mikroplast når du vasker syntetiske tekstiler, og særlig fleeceplagg.
Ikke kast tekstiler i søpla Tekstilavfall skal ikke kastes i restavfallet. Samle det sammen og lever det til tøyinnsamling. Alt av tekstiler som er rent og tørt kan leveres inn – også ødelagte klær, enslige sokker og utslitt sengetøy.
Hold motet oppe Du kan ikke endre en global tekstilindustri alene, men summen av dine, mine og våre valg utgjør en forskjell. Stå på!
Fordyp deg i flere artikler om tekstiler og miljø: Miljømerking av tekstiler Norsk ull er grønn ull Webinar: Tekstiler og miljø
Norges Husflidslags satsing Holdbart Gjennom satsingen Holdbart jobber Norges Husflidslag med å vise verdien av husflid og håndverk for en bærekraftig utvikling. God materialkunnskap og forståelse for håndverksteknikker gjør det lettere å ta gode miljøvalg som forbruker. Det handler om å forstå hvilke materialer som egner seg til ulik bruk, hvor tingene våre kommer fra og hvordan vi kan lage, reparere og ta vare på det vi har.
Til butikken
Din handlekurv er tom.