Det er lurt å stelle bunaden slik at alle delene er i god stand og alltid klar til bruk. Da vil den også vare lenger.

Skjælingskleda og rekonstruert Numedalsbunad. Foto: Anne Marte Før

Vask skjorta

Det er lurt å vaske skjorta etter hver gangs bruk. Fjern eventuelle flekker før du vasker den. Skjorta bør legges til bløt i rent, kaldt vann med en gang, for så å vaskes innen en til to dager. Når skjorta er tørr, kan den oppbevares i en stoffpose eller en eske. Det gjelder også andre deler av bunaden. Se Vask og stell av bunadsskjorter.

 

Luft alle bunadsdelene

Se etter om det er flekker, disse bør fjernes så fort som mulig. Sjekk også om falder eller andre sømmer trenger reparasjon.

 

Puss bunadssølvet

Bunadssølvet kan det være lurt å tørke med en pusseklut, slik at eventuelle fingermerker ikke får feste seg. Søljer og annet løst bunadssølv, bør pakkes i tette plastposer. Knapper, maljer, skospenner og lignende kan en pakke plastfilm rundt. Se Stell av bunadssølv.

 

Bunadsstrømper vaskes etter bruk

Oppbevar de gjerne i bunadsskoene, så vet du alltid hvor de er.

 

Rengjør bunadsskoene

Bunadsskoene bør vaskes med en fuktig klut, før de legges i en skoeske eller en tøypose. Puss gjerne skoene med en skokrem egnet for den typen sko du har, før du legger dem vekk.

 

Heng bort bunaden

Heng bunaden til lagring i en oppbevaringspose av stoff, ikke plast. For å hindre at møll kommer til, bør posen være så tett som mulig.

Bruk gode kleshengere. På bunader der stakk og liv er sydd sammen, er det mest skånsomt å henge drakten fra hempene som er festet i livet.

 

Unngå møll og andre skadedyr

Tenk på at bunaden ikke må bli angrepet av skadedyr, for eksempel møll. Sørg for at alle tekstilene er uten flekker og blir luftet godt etter bruk, da er du sikrere. Ullstoff i dag blir ikke møllbehandlet og de gamle møllkulene er forbudt. Legg gjerne trekuler/-biter av sedertre, som møllen avskyr, ned i oppbevaringsposen. Bruker du bunaden sjelden, er det lurt å lufte den minst en gang i året, for å unngå skadedyr. Oppdager du at det er møllhull i drakten, bør du legge den i fryseren noen dager for å drepe evt. møll. Helst i to omganger, for å drepe egg som kanskje har klart seg gjennom første nedfrysing.

 

Se også

Husflidskonsulenten i Hordaland sine beste tips for stell før du pakker vekk bunaden.

Gudbrandsdalen Uldvarefabrikks katalog med gode tips for vask, stell og oppbevaring av bunader, med løsninger på de fleste flekker.