Bunaden er som regel det mest verdifulle, personlige og holdbare plagget vi eier. Ta godt vare på den høyt skattede bunaden, så den holder seg pen, varer lenge og alltid er klar til neste anledning.

Skjælingskleda og rekonstruert Numedalsbunad. Foto: Anne Marte Før

Vask skjorta
Det er lurt å vaske skjorta etter hver gangs bruk. Fjern eventuelle flekker før du vasker den. Les Vask og stell av bunadsskjorter for gode tips om håndvask, maskinvask, strekking og stryking.

Luft bunaden
Luft bunaden og alle bunadsdelene og se over om det er flekker. Flekker bør fjernes med en gang. Sjekk også om falder eller andre sømmer trenger reparasjon, og at alle maljer, søljer, hekter og knapper sitter fast.

Puss bunadsølvet
Det kan være lurt å tørke over bunadsølvet med en pusseklut, slik at eventuelle fingermerker ikke får feste seg. Søljer og annet løst bunadssølv, bør pakkes i tette plastposer. Knapper, maljer, skospenner og lignende kan du pakke plastfilm rundt. Se Stell av bunadssølv.

Bunadsstrømper vaskes etter bruk
Oppbevar de gjerne i bunadsskoene, så vet du alltid hvor de er. Se over at det ikke er hull og reparer eventuelt om det trengs.
Se hvordan du stopper sokker med filmen Fiks det! Stoppe sokker og heftet Fiks det! En praktisk håndbok for fiksere.

Rengjør bunadsskoene
Bunadsskoene bør vaskes med en fuktig klut, før de legges i en skoeske eller en tøypose. Puss gjerne skoene med en skokrem egnet for den typen sko du har, før du legger dem vekk.

Heng bort bunaden
Heng bunaden til lagring i en oppbevaringspose av stoff, ikke plast. For å hindre at møll kommer til, bør posen være så tett som mulig.

Bruk gode kleshengere med avrundede «skuldre», ikke tynne metallhengere som kan sette merker i stoffet. De fleste sammensydde kvinnebunader har tunge stakker og bør ikke henges i hel lengde. Mange bunader har hemper til opphenging på innsiden av livet. Ved opphenging vrenges bunaden og henges slik at stakken bærer tyngden, enten ved å bruke hempene eller ved å feste innsiden av stakken med klyper eller sikkerhetsnåler til en buksehenger.

Unngå møll og andre skadedyr
Klesmøll er en liten sommerfugl der larvene lever av ull, og tekstiler angrepet av klesmøll får små hull i stoffet. For å unngå klesmøll og andre skadedyr er det viktig at bunaden er uten flekker og blir luftet godt før den legges vekk. Det er lurt å bruke en tett oppbevaringspose av bomull og du kan gjerne legge med sedertrekuler som avgir en naturlig duft møll ikke liker. Ullstoff blir ikke kjemisk møllbehandlet som før i tiden og de tidligere møllkulene med gift er ikke lenger lov å bruke.

Oppdager du at det er møllhull i bunaden, bør du legge den i fryseren noen dager for å drepe eventuelle møll som fortsatt er tekstilet. Gjør det gjerne i to omganger for å være sikker på at du har fått bukt med egg som kan ha klart seg gjennom første nedfrysing.

Bruker du bunaden sjelden, er det lurt å lufte den minst en gang i året for å unngå skadedyr.

 

Les mer