26-28 august arrangerte Ung Husflid fra Alstahaug Husflidslag, Leirfjord Husflidslag og Sandnessjøen Husflidslag i samarbeid med husflidskonsulenten i Nordland, aktiviteter under «Horva» i Sandnessjøen. «Horva» er Nord- Norges landbruksmesse og arrangeres hvert tredje år. Vi hadde et stort telt strategisk plassert midt på messeområdet. I teltet hadde vi spikking, veving på pinnevev og en stor bildevev med motiv fra logoen til messen. Målet var at flest mulig barn og unge skulle få spikke seg en blyant, og gjerne dekorerer den med maling, Veve et «Guds øye» og delta i den store veven som et felles prosjekt.

Spikkegruppen hadde plass til 10 deltakere samtidig. Vi hadde saget til passene emner til en blyant og lagt i midten av sirkelen hvor barna skulle sitte på stoler. Alle måtte ha skinnforkle på seg, og var de under 10år, måtte en voksen være sammen med barnet. Deltakerne var fra 3-16 år. Etter å ha spikket ferdig blyanten og fått satt i bly. Fikk de flytte seg til et bord hvor det var mulig å dekorere blyanten med maling i alle regnbuens farger. Det ble spikket 217 blyanter av svært fornøyde deltakere i løpet av helgen.

I tillegg hadde vi flere store benker hvor de kunne sette seg å veve på pinner. Med flere kasser av restegarn i ull og flotte farger, ble det produsert en mengde «Guds øye» i utallige fargekombinasjoner. Dette er en vevteknikk som kommer fra Mexico, og som skulle beskytte hjem og familie, sørge for god helse og være til pynt. Mange hjem på Helgeland fikk nok en ekstra beskyttelse denne helgen.

Den store bildeveven som er ca.200×150 ble konstruert og laget av et av medlemmene i Leirfjord Husflidslag. Vi brukte hamp til renning, og innslagene bestod av filler og restegarn i mange forskjellige tykkelser. Planen var å ha den midt i gaten, slik at vi skulle få så mange som mulig til å veve på den. Dessverre var ikke været på vår side. Regn og vind tvang oss til å flytte den inn i teltet. Den ble derfor ikke helt ferdigstilt denne helgen. Men lagene jobber videre med den. Det ferdige produktet håper vi skal kunne være til glede i et eller annet stort bygg.

Dette har vært et stort prosjekt som aldri før har vært gjennomført i denne region. Alle lagene var svært fornøyd og har konkludert med at dette samarbeidet må fortsette. Stor takk til alle som deltok.