6.-7. mai var det duket for Løfte håndverket på Maihaugen på Lillehammer. Konferansen skal bidra til å øke synligheten og verdien av å ta vare på tradisjonshåndverket som yrkesvei, og hvorfor det er nødvendig med overføring av kunnskap til kommende generasjoner.  

Husflidhåndverker Arve Mosand i snakk med besøkende på Norges Husflidslags stand på Løfte Håndverket

Kongelig tro på håndverk for barn og unge

Hennes Majestet Dronning Sonja deltok på arrangementet, og påpekte blant annet i sin tale viktigheten av å vekke interessen for håndverket allerede på barneskolen. Med stadig mindre tid til kreative og praktiske fag i grunnskolen, spiller Norges Husflidslags arbeid og satsning mot barn og unge en viktig rolle for overføring av kunnskap om tradisjonshåndverk til kommende generasjoner. For å kunne fortsette arbeidet og nå ut til enda flere barn og unge, er vi avhengige av frivillige krefter, tilrettelagte lokaler, samt jobbe med inkludering og synliggjøring for et økt mangfold.

Håndverksstrategiens betydning for Norges Husflidslag

Strategi skal gjøres om til handling, og vi ser at Norges Husflidslag kan spille en viktig rolle i videre arbeid – både nasjonalt, regionalt og lokalt. Vi kan; 

  • Synliggjøre relevante håndverkere til både riksantikvar og kirkebevaringsfondet – de som jobber i teknikker som er relevante for restaureringsprosjekt. 
  • Benytte anledningen med store bevilgninger til å dyktiggjøre våre håndverkere i arbeidet med anbud, markedsføring og potensielle samarbeidspartnere.  
  • Være synlige i debatter og høringer som omhandler yrkesmuligheter og utdanningstilbud innen håndverk og immateriell kulturarv. 
  • Fremsnakke riksantikvarens og kirkeløftets målsetting med strategien og «bryte» dette ned på kommunenivå, der hvor våre lokale lag er – de kan melde seg på banen ovenfor egen kommune. 
  • Økt kunnskap om strategien kan bidra til at regionlagene blir tryggere i å argumentere bedre for opprettholdelse og behov for utdanningstilbud i grunnskole og videregående skole. 
  • Våre håndverkermedlemmer bør delta i og eventuelt melde seg inn i lokale håndverksnettverk, slik at andre typer håndverksbedrifter innen tradisjonshåndverk vet at de finnes. Da er muligheten for at flere går sammen om å gi et anbud større. 
  • Enda flere lokallag bør tilby Ung Husflid-aktiviteter og bidra til å styrke håndverktilbudet for barn og unge gjennom skole, SFO/AKS, fritidsklubber, bibliotek og lignende. Mange kjenner ikke til organisasjonen vår, og gjennom aktiviteter på nøytrale arenaer bidrar vi til økt mangfold og inkludering der alle kan oppleve mestring og skaperglede. 

 

Vi gleder oss til videre arbeid for å fremme håndverkets posisjon og betydning til husflidsinteresserte i alle aldre!