Du er logget inn som
husflid.no
Norges Husflidslag
0
Nettbutikk
Min side
13. mai 2025|
Tekst: Hanne Prydz Aspelund|
Næring|Opplæring|Organisasjon|
6.-7. mai var det duket for Løfte håndverket på Maihaugen på Lillehammer. Konferansen skal bidra til å øke synligheten og verdien av å ta vare på tradisjonshåndverket som yrkesvei, og hvorfor det er nødvendig med overføring av kunnskap til kommende generasjoner.
Husflidhåndverker Arve Mosand i snakk med besøkende på Norges Husflidslags stand på Løfte Håndverket
Vi er avhengige av dyktige håndverkere for å kunne ta vare på kulturarven vår, og håndverkerne er nødt til å ha kunnskap om hverandres fag for å få til gode samarbeid om restaurering og istandsetting av bygg, fartøy, interiør og tekstiler. Men – vi må så små frø av skaperglede og nysgjerrighet for fagene lenge før yrkesvalg på videregående og høyere utdanning. Riksantikvarens håndverksstrategi ble lansert før jul 2024, og var et sentralt tema under konferansen. Håndverksstrategien har som mål å sikre stabil tilgang på god håndverkskompetanse – både gjennom utdanningstilbud og lærlingeplasser i bedrifter, samt øke forespørselen og tilgangen på dyktige fagfolk. For det private og offentlige markedet er god bestillerkompetanse et nøkkelord for å kunne ta vare på vår kulturarv.
Hennes Majestet Dronning Sonja deltok på arrangementet, og påpekte blant annet i sin tale viktigheten av å vekke interessen for håndverket allerede på barneskolen. Med stadig mindre tid til kreative og praktiske fag i grunnskolen, spiller Norges Husflidslags arbeid og satsning mot barn og unge en viktig rolle for overføring av kunnskap om tradisjonshåndverk til kommende generasjoner. For å kunne fortsette arbeidet og nå ut til enda flere barn og unge, er vi avhengige av frivillige krefter, tilrettelagte lokaler, samt jobbe med inkludering og synliggjøring for et økt mangfold.
Norges Husflidslag deltok med stand der Husflidhåndverkerne fikk vist seg frem som en viktig medlemsgruppe i organisasjonen. Treskjærer og møbelsnekker Arve Mosand fikk en prat med dronningen, og overrakte håndlaget ørepynt og smykke. Kari Rudi, husflidshåndverker og leder av Husflidhåndverkerne Innlandet, delte informasjon og promoterte medlemsgruppen til nysgjerrige besøkende sammen med Arild Larsen fra Norges Husflidslag. Flere organisasjoner og utdanningsinstitusjoner fikk vist seg frem, og slike samlinger gir troen på at tradisjonshåndverk som fag i skolen og yrkesvei vil få økt status i årene som kommer.
Strategi skal gjøres om til handling, og vi ser at Norges Husflidslag kan spille en viktig rolle i videre arbeid – både nasjonalt, regionalt og lokalt. Vi kan;
Vi gleder oss til videre arbeid for å fremme håndverkets posisjon og betydning til husflidsinteresserte i alle aldre!
Til butikken
Din handlekurv er tom.