Tønsberg Husflidslag hadde høsten 2013 besøk av tekstilkunstner Inger Anne Utvåg. Hun viste fram og fortalte om hvordan hun hadde jobbet med båtryer og brukt teknikken til sine produkter av tekstilkunst, og dette lot laget seg inspirere av i sitt rødlistearbeid.

Kerstin Onsum, som var tidligere leder av laget, hadde sett og hørt henne på vevsymposium i Trondheim samme året og var allerede innstilt på at Tønsberg Husflidslags rødlisteprosjekt skulle være båtryer. Vi lot oss også inspirere av den dyktige damen og de flotte produktene!

En helg i mars 2014 holdt Inger Anne Utvåg et inspirasjonskurs for Tønsberg Husflidslag. Da fikk vi satt opp 5-6 vever, fikk opplæring i enkel teknikk og starter med de første prøvelappene. Dette har det blitt mange av og etter hvert har det blitt vevet og knytt store og små produkter. Puter, bilder, tepper og vesker er bare noe av det som utstillingen nå viser. Ekstra inspirasjon fikk vi også da de engasjerte dro på en studietur til Kjerringøy for å se utstillingen og de gamle båtryene der. Vi har jobbet med prosjektet i over 3 år og den første utstillingen hadde vi på Vestfold og Buskeruds medarbeidersamling i oktober 2016. Filmingen har også pågått over en periode på ca. ett år og det er Johanne S. Birkeland som har hjulpet oss med det.

Prosjektet var også utstilt på «Jul på museet» på Slottsfjellmuseet i desember 2016.

Se også film her: