Du er logget inn som

Ronja Revilla

Vinner av Holdbart Håndverk 21-22: Tidløs

Ronja Revilla er en av de aller siste veskemakere i landet. Håndverket er basert på kunnskap fra hennes forfedre, der det sentrale verktøyet er hendene. Fra hennes verksted i Telemark lager hun vesker og reiseeffekter av det mest utsøkte materialet: naturlig/vegetabilsk garvet skinn.

I mange år vokste Revilla opp på familiens hestegård i Nordspania, omringet av tradisjonelt salmakeri fra tidlig alder. Hun lærte tidlig å sy og reparer seletøy og ride- og hesteutstyr av sin far, og som tredje generasjons håndverker har hun i senere alder spesialisert seg i veskemakerfaget hos sin onkel og maestro i Galicia. Maestro Vidal Revilla fikk kunnskapen fra sine mestere og forfedre, og reiste selv til bygdene for å lære teknikker av de eldre – teknikker som ble hemmeliggjort gjennom det siste århundre. Han lærte Ronja at håndverket er utsøkt, behersket og bærekraftig, og inspirerte henne til å vie sitt liv til faget.

Som ekte veskemaker syr Ronja kun for hånd med salmakersøm, og alltid med lintråd som er vokset med bivoks. To nåler og en syl i hendene er alt hun trenger for å låse hvert eneste sting i sømmen – og hun gir deg løfte om verdens sterkeste søm. Teknikkene er utført for hånd, materialene hentet fra øverste hylle, og det finnes ingen kompromisser. Hvert eneste verk er basert på de samme teknikker som ligger til grunn for faget, men håndverket er ikke bare historie – det er vår fremtid! Hun ønsker å skape tidløse kreasjoner til vakre antrekk: En fusjon mellom det levende materialet og en erfaren hånd, som smykker hverdagen, med respekt for materialet og et øye for detaljene.

«Det er en fortryllende prosess å skape vesker, porteføljer og kofferter helt for hånd. Kreasjoner som er laget for å beskytte og ivareta våre dyrebare eiendeler blir våre følgesvenner gjennom livet, ofte i generasjoner når håndverket er utsøkt. En veskemakers hender er grove, vante til lange netter med hammeren, sprukne og herdet fra nålestikk og trådkutt, skitne av farge og blekk. Men det vakre resultatet forteller om tiden og arbeidet lagt ned i hver minste detalj; stramme sømmer, fløyelsmyke håndtak og jevne kanter. Hør den myke knirkelyden i læret, føl spekteret av teksturer, dufter og konturer som treffer deg samtidig. For å utløse en eksplosjon av sanser blir hver teknikk nøye betraktet, til brøkdelen av en millimeter, og utøvet med en presisjon som bare år av erfaring og disiplin kan gjenspeile. Faget er ikke magi, det er beviset på ekte håndverk.»
Ronja Revilla, 2022

Skolevesken var et av fem finalistprodukter som ble valgt av juryen i Holdbart Håndverk 21-22:Tidløs. Juryen er samstemte i sin begrunnelse om at Ronja Revilla tildeles stipend på 40 00,- for videre produktutvikling. Juryen har tro på at Revilla sine arbeider kan være verdifulle bidrag til å løfte veskemakerfaget.

Skolevesken forener noe klassisk og nyskapende. Produktet utstråler solid håndverkskvalitet og har et rent visuelt uttrykk som kan stå seg over tid både i uttrykk, funksjon og kvalitet. Gratulerer!

 

Kontakt
Instagram: @ronjarevilla
Nettside: https://www.ronjarevilla.com

Novooi, nettbutikk: https://www.novooi.com/discover/timeless-craftmanship

0