Du er logget inn som
husflid.no
Norges Husflidslag
0
Nettbutikk
Min side
12. jun 2024|
Tekst: Tammy Bolderdijk, Tone Sjåstad, Hanne Kathrine Bratholt|
Foto: Ola Dybendal og Ida Toldnæs/Oslo Pride|
Norsk Husflid|
Lag ditt eget bånd i regnbuefarger! Den elastiske fletteteknikken brukes vanligvis til hosebånd til bunad, men passer også godt til belter, hårbånd og veskestropper.
Helt siden middelalderen har hosebånd vært en del av klesskikken i Norge. Båndet knytes rett under kneet og holder hosene – strømpene – oppe. I dag brukes hosebånd primært til bunad. Noen kaller det sokkebånd, andre bregdaband, flammaband eller fingra band. Til samiske kofter, gákti, finner du også flammebånd brukt som belter og til komager.
Hosebånd er vanligvis laget med flatfletting, som gir et elastisk bånd som er behagelig å ha på. Teknikken kalles også slynging, bregding, flamming og fingerveving. Flatfletting er enkelt å lære, og mønster, bredde og lengde kan varieres i det uendelige. Det minner om veving, siden man går over og under annenhver tråd. Det eneste du trenger er garn, plastklips, to pinner og noe å feste renningen i.
Regnbueflagget er blitt et kjent symbol på skeivt mangfold og inkludering. Det er brukt av LHBT-bevegelsen siden 1978. LHBT er en forkortelse for lesbisk, homofil, bifil og transperson.
Noen bunader har faste regler for utforming av hosebånd. I andre områder er det fritt fram for å være kreativ. Foto: Ola Dybendal.
Oppskriftsforfatter Tammy håper at skeive vil gi en personlig vri til bunadene sine ved å flette hosebånd i Pride-farger. Om man ikke trenger hosebånd, kan regnbuebåndet like gjerne brukes som hårpynt, belte eller veskestropp.
Du trenger: • Poseklemme i plast • To strikkepinner, grillpinner eller lange fyrstikker. • Garn i regnbuefarger, for eksempel Rauma 3-tråds Strikkegarn i 100 % norsk ull: Høyrød – 174 Oransje – 161 Gul – 125 Mørk grønn – 130 Kongeblå – 167 Lys lilla – 196 • Valgfritt: Hyssing og skrutvinge
Slik fletter du hosebånd i regnbuefarger: Begynn med å klippe av 24 tråder, fire i hver farge. Trådene skal være ca dobbelt så lange som det ferdige båndet. Da har du nok til frynser/dusk og litt ekstra.
Renning hosebånd: 24 tråder som er 200 cm lange. Ferdig lengde: 100-110 cm pluss frynser/dusk. Ferdig bredde: 2,5-4 cm, avhengig av hvor stramt du fletter.
Hosebåndet skal være langt nok til å surres to ganger rundt leggen, utenpå bunadstrømpene, med dusker som henger ned. Du trenger to stykk.
1. Legg trådene i samme rekkefølge som i Pride-flagget: to røde, to oransje, to gule, to grønne, to blå, fire lilla, to blå, to grønne, to gule, to oransje og to røde. Dette er renningen din. Finn midten av renningen og legg inn to strikkepinner eller trepinner, med annenhver tråd over og under. Dette vil gi en stabil start. Du fletter den ene halvdelen først, og så den andre.
2. Knyt en løkke på den ene halvdelen av renningen og fest eventuelt en hyssing i løkka. Denne fester du til et fast punkt, som et dørhåndtak, vindushaspe, krok eller en skrutvinge som er festet i en bordplate. Du kan også feste hyssingen rundt foten din, om du er på farta. Fest poseklemmen ovenfor pinnene.
3. Del renningen i to, slik at du har 12 tråder i hver hånd. Begynn på høyre side, og legg annenhver tråd under og over pekefingeren din: Den første røde tråden går under, den neste røde over, den første oransje under, og den neste oransje over, osv. Nå har du laget «skillet» i renningen på høyre hånd.
Obs: Det er mange måter å gjøre dette på. Noen starter fra høyre side, noen fra venstre og andre fra midten. Noen tar én side av gangen, som på bildene,mens andre jobber seg gjennom alle 24 tråder samtidig. Finn ut hva som passer deg best.
4. Start flettingen. Før den ytterste tråden på høyre side gjennom skillet, altså under og over annenhver tråd. La tråden krysse midten og bli den innerste tråden på motsatt side.
5. Begynn å «plukke» trådene fra venstre side. Legg annenhver tråd over og under venstre pekefinger.
6. Ta tak i den ytterste tråden på venstre side, før den gjennom skillet og over til motsatt hånd. De to trådene i midten krysser hverandre – vær bevisst på hvilken som ligger øverst. Hold et fast grep og stram godt til underveis.
7. Når du nå lager et nytt skille, skal trådene som var under fingeren opp, og de som var over skal ned.
Fortsett å flette på samme måte gjennom hele båndet. Gre ut «flokene» i renningen med hendene underveis. Flytt plastklemmen til enden når du trenger en pause.
8. Når båndet måler ca. 50-55 cm, lag en midlertidig knute i enden, så flettingen ikke rakner. Hosebåndet er nå halvferdig. Knyt opp løkka, fjern de to pinnene og flett den andre halvdelen.
9. Båndet er nå 100-110 centimeter langt. Prøveknyt det i underkant av kneet, utenpå bunadstrømpene, for å se om lengden er passe. Er båndet for langt, kan du ta opp noe av flettingen. Er det for kort, kan du flette mer.
10. Lag avslutning i begge ender av båndet. Det enkleste er å lage en diskret knute med de to siste trådene du flettet, og så klippe av frynsene i passe lengde, slik som på bildet under. Vil du ha en mer forseggjort avslutning, kan du lage en knute, en surring eller en dusk av ekstra garn.
Last ned oppskrift:
Norsk Husflid 2024 – Regnbuebånd Oppskrift
Klikk på bildene for flere tips.
Til butikken
Din handlekurv er tom.