Rødlista: Østensjø Husflidslag har valgt seg snorgaffelen som sin Rødliste-teknikk og laget har også snorgaffelen som sin logo. Snorgaffelen er enkel å bruke både for barn og voksen.

Historikk

Snorgaffel er et gaffelformet redskap av tre eller bein og den brukes til å lage snorer. Den lille tregaffelen ble dokumentert brukt på 1600-tallet, men det er all grunn til å tro at teknikken er mye eldre enn det. Før snorgaffelen ble oppfunnet, brukte man gjerne fingrene til å utføre den samme teknikken.

I følge engelsk Wikipedia er redskapet fra vikingtiden.  Snorene blir faste og fine, som en sterk og uelastisk lisse,  og kan brukes til kanting, skolisser og pynt. En gamme,l god måte å forsterke innsiden av bunadsstakken var å feste snor på innsiden av stakken. Vakre snorer kunne også bli brukt som friergave.

Aktiviteter

10. november arrangerte Østensjø Husflidslag temakveld med opplæring i snorgaffelteknikken. Laget har fått laget seg sin egen snorgaffel med lagets navn brent inn. Sammen med litt garn ligger snorgaffelen pent pakket inn i plastfolie og klar for salg. Det er også en flott gave som laget kan gi bort i ulike sammenhenger.

Under julemarkedet siste helg i november 2015, demonstrerte barna fra Ung Husflid snorgaffelteknikken. De lagde reflekssnor med snorgaffel, mens de solgte produkter til inntekt for barneavdelingen på Rikshospitalet. Som gave fikk barna hver sin snorgaffel med seg hjem.