Lag ditt eget bestikk i tre. Frokosten blir ekstra hyggelig med en kniv du har spikket selv.

Bjørk vokser i store deler av landet og er myk og lett å spikke i. Einer, selje, rogn og or er andre gode alternativer.

LAST NED: Om du vil, kan du klikke her for å åpne oppskriften i PDF-format. Den kan lastes ned og skrives ut på papir. Obs: Oppskriften er til privat bruk og skal ikke brukes til kommersielle formål.

DU TRENGER:

• Et tynnkløyvd emne i rått virke, om lag 2-4 cm tykt
• Spikkekniv
• Blyant eller tusj
• Sag
• Øks
• Treklubbe

 

SLIK LAGER DU SMØRKNIVEN:

Steg 1: Tegn omriss av en smørkniv etter eget ønske på emnet, gjerne midt på. Kløyv vekk margen, treets senter, for å unngå at det sprekker under tørking.

Steg 2: Tegn en eller to vinkelrette linjer fra margsiden og inn til omrisset av smørkniven, i buen mellom smørknivens skaft og knivblad. Sag langs linjene og stopp ved omrisset av kniven, som på bildet. Ved å sage to linjer, får du i neste steg kløyvd bort mer virke uten å ødelegge buens form.

STEG 3: Kløyv bort overflødig virke fra smørknivens skaft og knivblad. La øksen hvile på emnet og bruk en treklubbe til å slå øksen ned i virket. Da vil emnet sprekke langs fibrene. Kløyv fra hver ende. Du vil nå ha en grov utforming av en smørkniv.

STEG 4: Begynn å spikke frem konturen på smørkniven. Behold først smør knivens rektangulære, kantete form, og jobb frem ønskede dimensjoner på skaft og knivblad. Viktig: Når du spikker i en grop eller bue, begynn på toppen og spikk alltid nedover langs med formen. Ha alltid skarp og velstelt spikkekniv.

Steg 5: Du kan også få bruk for å spikke mot deg. Spikk smørkniven i ønsket tykkelse, men spar ca. 1 mm til finskjæring senere.

Steg 6: Nå skal kniven tørke. Det kan ta fra noen timer til et døgn, avhengig av temperatur og luftfuktighet. En tommel-fingerregel er å legge smørkniven til kinnet. Kjennes den kald ut, er den fortsatt fuktig, og bør tørke litt til.

Steg 7: Gå til slutt over alle flater en siste gang. Avrund kantene og finskjær slik at smørkniven blir glatt og behagelig å holde i.

Denne oppskriften er hentet fra Grønn sløyd.

Grønn sløyd er en praktisk håndbok og et inspirasjonshefte for deg som vil lære å spikke og forme ting i ferskt virke. Her finner du alt du trenger for å komme i gang, med en innføring i tresorter og verktøy, nyttige tips om spikkegrep og vedlikehold, og fine prosjekter for ulike nivåer.

Grønn sløyd er utgitt av Norges Husflidslag i forbindelse med prosjektet «Rundt bålet», som er støttet av Sparebankstiftelsen DNB.