Du er logget inn som
husflid.no
Norges Husflidslag
0
Nettbutikk
Min side
16. feb 2025|
Tekst: Helene Moe Slinning|
Foto: Helene Moe Slinning|
Magasinet Husflid|
Møbelsnekkeren deler sine beste tips for å reparere et stolsete av sjøgress – steg for steg.
MAGASINET HUSFLID: Jærstolen finnes i utallige hjem og hytter i dette landet. Den enkle konstruksjonen med nette dimensjoner og sete flettet av sjøgress gjør stolen til et ikon i norsk møbeltradisjon.
Å flette et nytt sete er et eget håndverk, men med litt øvelse kan du gjøre det selv. Teknikken heter konvoluttflett. Møbelsnekker og kurvmaker Silja Limbom er en dreven stolfletter. Her viser hun deg hvordan du går frem for å reparere et ødelagt sete.
NIVÅ: Du bør ha noe erfaring med håndverk og verktøy for å gjennomføre denne reperasjonen, som vi vurderer til vanskelighetsnivå 4 på en skala fra 1 (nybegynner) til 5 (erfaren).
LAST NED: Klikk her for å åpne utskriftsvennlig versjon i PDF-format. Den lastes ned og skrives ut på papir. Obs: Oppskriften er til privat bruk og skal ikke brukes til kommersielle formål.
Silja Limbom (49) er utdannet gartner, møbelsnekker og kurvmaker. Hun har mangeårig erfaring med reparasjon av stolseter. Silja har tidligere holdt kurs i pilfletting, og selger sjøgress gjennom nettsiden skovstuenpil.no.
Ønsker du et originalt uttrykk, bruk toslått sjøgress i setet. Andre typer trestoler kan ha sete flettet av papirgarn eller entvunnet sjøgress. Det sistnevnte fliser seg mer og er litt vanskeligere å flette. Det er også mulig å bruke andre materialer, som ulike typer tau.
SLIK FLETTER DU ET NYTT SETE Stoler med treramme, rett rygg og flettet sete er kjent fra mange steder i verden. I Norge har stoltypen blitt kalt jærstol siden tidlig 1900-tall, siden sivet til setet opprinnelig ble hentet fra tjernene på Jæren.
Med kjærlighet, omsorg og fingerferdighet kan møbelklassikeren vare i generasjoner. Følg oppskriften steg for steg, og flett et nytt sete til en jærstol eller -krakk.
Tips! Fletting er hardt arbeid, og det ru sjøgresset sliter på huden. Hansker vil sette seg fast underveis. Bruk heller sportstape på fingrene for å unngå sår.
Norsk Husflid har byttet navn til Magasinet Husflid. Les mer om endringene her.
DU TRENGER • Tau av sjøgress med 4–5 mm diameter, ca 65-70 meter • Avbitertang • Nebbtang • Merlepren • Syl, eventuelt skrujern • Strips som kan åpnes • Hammer • Trepinne med hakk i enden • Tommestokk • Vinkeljern • 1–2 universalklemmer • Sportstape • Noe å kveile opp rullen på, for eksempel to hurtigtvinger • Balje med vann • Eventuelt trelim hvis stolen trenger reparasjon
Steg 1 Finn fram utstyret du trenger. Denne rullen med sjøgress inneholder ca 50 meter, og man trenger litt mer enn én rull per jærstol.
Steg 2. Klipp av det gamle setet med avbitertang. Hvis stolen er ustabil, lim de løse delene med trelim og la stolen tørke i 24 timer.
Steg 3 For at sjøgresset skal være mer håndterlig å jobbe med, må det kveiles opp i bunter. Mål opp omtrent 15–20 armlengder. Surr så tauet i åttetall rundt to hurtigtvinger, stolbein eller lignende. Du skal lage ca. fire slike åttetallskveiler, til sammen 65-70 meter.
Steg 4 Sett en plaststrips rundt midten av kveilen. Stripsen må være av typen som enkelt kan strammes med én hånd underveis mens du fletter.
Steg 5 Dynk kveilene i vann i ca 30 sekunder. Legg dem så i en plastpose i noen minutter, så vannet får trekke litt inn. Sjøgresset skal være fuktig på overflaten, så det blir enklere å jobbe med, men ikke for vått. La de ubrukte kveilene ligge i posen mens du jobber.
Steg 6 Mål om fremre og bakre stokk er like lange. Ofte er den fremre litt lengre. Sett i så fall et merke på hver side av den fremre stokken, tilsvarende bredden på den bakre.
Eksempel: Hvis den fremre er 37 cm og den bakre er 36 cm, tegner du en strek 0,5 cm fra hver ende på den fremre.
Steg 7 Start med å slå en løkke rundt den bakre stokken, og lag en båtmannsknop. Løkken skal være så løs at knuten ender ved midten av sidestokken. Stram godt. Nå er du klar til å begynne å flette det fremre, høyre hjørnet.
OBS! Om det er lengdeforskjell mellom fremre og bakre stokk følger du beskrivelsen under. Om det ikke er lengeforskjell, scroller du videre og gjør som det står i punkt 9.
Steg 8 – SLIK STARTER DU NÅR FREMRE STOKK ER LENGRE ENN BAKRE Du må korrigere for lengdeforskjellen når du fletter de to første hjørnene. Tauet skal føres to ganger rundt den fremre stokken (istedenfor én), så tauet skjuler streken du tegnet i punkt 6.
Følg fremgangsmåten i illustrasjonen under, som viser stolen sett ovenfra:
• Begynn i høyre hjørne (1) og ta to runder rundt fremre stokk før du fører tauet rundt sidestokken. • Gå videre til venstre hjørne (2) og før tauet rundt sidestokken. Etterpå tar du to runder rundt fremre stokk. • Scroll videre til steg 9 for å se hvordan du fletter videre fra og med hjørne nummer tre.
Obs: Har du mer lengdeforskjell enn 0,5 cm på hver side, må du flette to runder på begge sider av fremre stokk, så én runde på begge sider av bakre, og så to runder foran igjen – helt til forskjellen er utjevnet.
Steg 9 Nå skal du flette tauet rundt hvert hjørne, som vist i illustrasjonen nedenfor, som viser stolen sett ovenfra.
Slik skal du føre tauet:
Gjenta til du er ferdig med fire hjørner og første runde.
Steg 10 Stram tauet. Begynn ved første hjørne og dra så stramt du klarer rundt hver stokk, runde for runde. Det er viktig at du presser tauet fra oversiden og undersiden av hjørnet mot hverandre mens du strammer. Bruk universalklemmen til å holde flettingen stram underveis. Avslutt med å klemme fast tauet til stokken.
Obs! På bildet går tauet to ganger rundt fremre stokk på grunn av lengdeforskjell.
Steg 11 Flett neste runde på samme måte som den første. Prøv først med én og én runde før stramming, for at det ikke skal bli for mye tau å holde styr på. Når du er komfortabel, kan du øke til at du trer to, tre og kanskje til og med fire runder om gangen før du strammer. Avslutt alltid med universalklemmen for å holde tauet på plass.
Steg 12 Det er avgjørende at vinklene i alle fire hjørnene er 90 grader. Sjekk underveis med et vinkeljern. Bruk en liten hammer til å banke inn sjøgresset mot hjørnet om nødvendig.
Steg 13 Åpningen i midten av setet blir stadig mindre mens du jobber deg rundt hjørne for hjørne. Etterhvert blir det ikke plass til å tre hele bunten gjennom. Da må du føre tauet gjennom fra enden. For å unngå at det fliser seg opp, sett en bit sportstape på enden og klipp av på skrå med avbitertang.
Når du har brukt hele bunten med sjøgress, må du skjøte. Tynne, dårlige partier av tau kan også forekomme, eller at du strammer så hardt at det ryker. Da klipper du bort det dårlige partiet og skjøter. Slik gjør du det: • Knyt gammelt og nytt tau sammen med båtmannsknop. Pass på at knuten kommer på undersiden av setet, nærme midten av et strekke mellom to stokker. • Stram godt og klipp av endene med avbitertang så de blir et par cm lange. • Gjem knuten på innsiden av setet, mellom øvre og nedre lag.
Steg 14 Bruk hammer og en trepinne med hakk i enden for å flytte tauet og få ekstra plass på de siste rundene.
Steg 15 Hvis setet er kvadratisk, vil tauet fra de fire hjørnene etterhvert møtes i et punkt midt på setet. Er setet derimot rektangulært, vil to av sidene fylle seg med tau mens det fortsatt er ledig plass på de to siste. Tre da tauet frem og tilbake i åttetall noen ganger til du har fylt opp.
Steg 16 Mot slutten må du bruke en syl eller en merlepren for å få tauenden gjennom midten av setet. Nebbtangen kan også være til hjelp. Avslutt med tauet på undersiden av stolen.
Steg 17 Snu stolen opp ned. Bruk merleprenen til å lirke tauet under tre-fire omganger like ved midten, og slå et halvstikk rundt dem. Gjenta på andre siden av midten. Slå en enkel knute 4-5 cm fra det siste halvstikket. Klipp av tauet like på utsiden av knuten, og lirk knuten inn i setet, gjerne med en merlepren.
Steg 18 Setet er ferdig! Sett deg ned og ta en velfortjent hvil.
Tips! Silja anbefaler å vedlikeholde stolen ved å vaske den jevnlig med en lett fuktet klut. Er sjøgresset blitt møkkete, kan du ha litt grønnsåpe i vannet, men tørk i så fall bort såpa etterpå. La stolen tørke godt opp, gjerne utendørs i sommerhalvåret.
Denne saken står på trykk i magasinet Norsk Husflid, utgave nummer 1/25. Ansvarlig redaktør er Hanne Kathrine Bratholt og utgiver er Norges Husflidslag.
Til butikken
Din handlekurv er tom.