MAGASINET HUSFLID: Pysanka er en gammel ukrainsk tradisjon. Eggene brukes som gaver og pynt i påsken.

Dekoren lages ved å dyppe egg i fargebad gang på gang. Underveis tegnes stadig nye mønstre med en vokspenn. Til slutt smeltes voksen bort over et lys, og den intrikate dekoren trer frem.

NIVÅ: Du må være litt fingernem for å utføre denne oppskriften som vi vurderer til vanskelighetsnivå 2, på en skala fra 1/nybegynner til 5/erfaren.

LAST NED: Klikk her for å åpne utskriftsvennlig versjon i PDF-format. Den lastes ned og skrives ut på papir. Obs: Oppskriften er til privat bruk og skal ikke brukes til kommersielle formål.

Bak oppskriften

Myroslava Shevchenko (31) er pysanka-mester og har en doktorgrad i kulturologi fra National Academy of Arts of Ukraine i Kyiv. Oppskriften er basert på kurset hun holdt i Fredrikstad i 2023. Steg for steg-bildene viser kursdeltagernes egg, med ulike typer dekor.

Tips

Pysanka-egg lages i uendelige varianter av mønstre, farger og stiler. Tegn ditt eget mønster, eller la deg inspirere av bilder på internett. Ferdigdekorerte egg kan oppbevares i en eggkartong fra år til år.

SLIK LAGER DU DEKORERTE EGG: 

Før du starter er det viktig at du sjekker at egget er uskadet. Hold det opp mot et sterkt lys og se at det er uten antydning til sprekker.

Utstyret som trengs, selges på nett og i velutstyrte hobbybutikker.

Klikk her for å lese et større intervju med ukrainske Myroslava Shevchenko, som har laget pysanka-egg siden hun var barn.

DU TRENGER: 
• Egg
• Eggfarge
• Glass eller kopp til hver farge
• Spiseskje
• Stearinlys
• Fyrstikk eller lighter
• Blyant
• Kistka/vokspenn
• Bivoks
• En bit tynn ståltråd
• Tørkepapir
• Underlag som tåler litt søl

SLIK GJØR DU DET, STEG FOR STEG: 

Begynn med å stikke hull i toppen og bunnen av egget med en nål, og utvid hullene til to-tre millimeter. Tøm egget for innhold ved å blåse i toppen, slik at plomme og eggehvite renner ut av hullet i bunnen. Skyll og tørk av eggeskallet.

Bland ut fargene du skal bruke i hvert sitt glass. Ofte gjøres dette med varmt vann og eddik, men følg anvisningen på pakken.

1. Finn fram det du trenger og tenn stearinlyset. Du kan feste det rett til underlaget ved å smelte lyset nederst og holde det fast til det stivner, eller du kan bruke en lav lysestake.

2. Bruk en blyant og tegn mønsteret på egget. Trenger du inspirasjon, gjør et raskt søk på nettet. Det finnes utallige mønstre å velge blant.

3. Varm opp vokspennen, kistka, ved å holde den ytterste delen inntil flammen. Hold den på siden av flammen, ikke rett over. Når vokspennen er varm, fyll den med bivoks som om du skraper ut en kule iskrem. Hold vokspennen inntil flammen igjen, slik at den lille porsjonen med bivoks smelter helt. Test vokspennen på underlaget før du begynner.

4. Tett hullene i toppen og bunnen av egget med bivoks. Dette er for at egget ikke skal fylles med væske når du senere dypper det i fargebad.

5. Hold vokspennen horisontalt og tegn på egget ved å følge blyantlinjene. Strekene du lager med bivoks, vil forbli eggeskallshvite. Varm vokspennen jevnlig i flammen underveis i arbeidet.

6. Noen ganger kan vokspennens utløp bli tett. Bruk en bit tynn ståltråd til å stikke inn og åpne opp.

7. Når du har tegnet ferdig første runde med bivoks, er du klar for å dyppe egget i første fargebad. Begynn med den lyseste fargen, gjerne gul. Hold egget nede i fargebadet i ca. to minutter (følg anvisningen på pakken). Senere, i de neste rundene med fargebad, dyppes egget i gradvis mørkere farger, før det avsluttes med svart.

8. Ta egget opp med en skje og tørk forsiktig av. Du er nå ferdig med første runde.

9. Tegn på egget med bivoks på nytt. Det du dekker med voks, vil forbli i nyansen egget fikk av det første fargebadet. Varm vokspennen jevnlig og fyll på med mer bivoks når det trengs.

 

10. Gjenta prosessen flere ganger: Tegn med bivoks og deretter dypp egget i gradvis mørkere fargebad. For hver runde, vil det du dekker med bivoks forbli den fargen egget har på det tidspunktet. Jo mer detaljert mønster og jo flere fargebad, desto mer intrikat blir eggets dekor til slutt. Bildet under viser et ferdig egg som er dyppet i tre fargebad: Oransje, grønt og mørkeblått.

11. Etter det siste fargebadet skal bivoksen fjernes. Varm egget på siden av flammen slik at bivoksen smelter. Gjør raske bevegelser fram og tilbake, og la flammen slikke langs siden av egget. Hold egget på siden av flammen, ikke rett over. Tørk av den smeltede bivoksen med papir underveis og fortsett til bivoksen rundt hele egget er borte.

12. Det ferdige mønsteret trer fram og pysanka-egget er ferdig!

Denne saken sto på trykk i magasinet Norsk Husflid, utgave nummer 1/24. Saken ble repulisert på nett i april 2025. Ansvarlig redaktør er Hanne Kathrine Bratholt og utgiver er Norges Husflidslag.