Du er logget inn som
husflid.no
Norges Husflidslag
0
Nettbutikk
Min side
6. jun 2025|
Tekst: Fiks det|
Foto: Tove K. Breistein|
Holdbart|Lag det selv|Søm og broderi|
Med rundstopping arbeider du fra kanten av hullet, rundt og rundt inn mot midten. Dette er en fin teknikk å bruke til mindre eller større hull på mange typer plagg. Kanskje kan stoppingen bli en del av et broderi?
Det er mange gode grunner til å fikse garderoben. Du sparer miljøet og bremser overforbruket ved å reparere og ta vare på klærne dine.
Med dette heftet kan du lære å reparere alt fra ullsokker og ullundertøy, til favorittbuksen, silkeblusen og joggeskoene. Heftet viser mange ulike teknikker, inkludert stopping, maskesting, broderi, lapping og sashiko. Full av inspirerende bilder, nyttige tips og steg-for-steg forklaringer, passer heftet både for deg som er nybegynner eller som har fikset en stund.
Noen plagg er ekstra gode. De er behagelige å ha på, gjør at du føler deg fin eller er i daglig bruk og utsettes for slitasje. Ved å fikse plaggene dine så varer de lenge, og du slipper å lete etter en erstatning.
DU TRENGER:
TIPS! Er du usikker på hva plagget er laget av kan du ta en titt på vaskelappen på innsiden av plagget.
Steg 1: Sy en runde med forsting rundt hullet. Stram inn litt dersom hullet har utvidet seg. Sy en runde til med forsting, men nå motsatt av første runde, slik at stingene blir liggende kant i kant.
Forsting og tråkling Forsting eller «opp-og-nedsting» er det enkleste av alle sting. La gjerne stingene være litt lenger på rettsiden enn vrangsiden. Disse kan du bruke som en stikning rundt lapper. Det er også forsting som brukes til tråkling. Å tråkle er å sy en rask midlertidig søm for å holde stoffdeler sammen, før du syr videre på maskin eller for hånd. Sy da litt større sting med sytråd eller tråkletråd.
Steg 2: Sy ett tungesting i hvert forsting hele veien rundt. Sy deretter videre med tungesting i tungestingene. Etter hvert må du hoppe over noen sting, slik at stoppingen ligger flatt.
Steg 3: Når hele hullet er fylt, er du ferdig. Fest tråden.
• Følg med på lokale kurs og arrangementer. Innimellom er det kurs, fikselaug eller åpent verksted i regi av husflidslag, biblioteker, miljøorganisasjoner og andre. • Lær et håndverk: Sting som blir skeive i starten vil etter hvert gå som en lek og bli en fryd for øyet. Når du bruker tid på å reparere, lærer du nye teknikker og får gleden av å drive med håndarbeid. det gir rom for tilstedeværelse, ro og mestring. • Se fiksevideoer på vår YouTube-kanal her
Denne oppskriften står på trykk i Fiks det! Redaksjonen besto av Louisa Bond, Kathrine Gregersen og Tone Sjåstad, og utgiver er Norges Husflidslag.
Fiks det! er laget som en del av Norges Husflidslags prosjekt Alt kan fikses, som er støttet av Sparebankstiftelsen DNB.
Til butikken
Din handlekurv er tom.