Bruk deler fra et utslitt ullplagg til å reparere et annet.
Sy for hånd eller med symaskin.

Fiks ullklær med rester av andre utslitte ullklær.

Det er mange gode grunner til å fikse garderoben. Du sparer miljøet og bremser overforbruket ved å reparere og ta vare på klærne dine.

OPPSKRIFT FRA FIKS DET!  Reparer, fiks, pimp opp, gjør om, bruk og ta vare på klærne dine. Det er det enkleste du kan gjøre for å få en mer bærekraftig garderobe. Det er uendelig mange måter å reparere på, og det aller meste kan fikses!

Plagg som er for korte, slitt nederst på ermene eller buksebeina, kan fornyes med nye kanter. Har du en strømpebukse der foten er utslitt? Klipp vekk de slitte områdene og bruk strømpebuksen som stoff til en ny kant. Med denne metoden blir resultatet veldig proft.

NIVÅ: 2/5 Denne oppskriften viser teknikker som fungerer både med og uten symaskin, og som passer både for deg som er nybegynner så vel som erfarne fiksere.

LAST NED: Om du vil, kan du klikke her for å åpne utskriftsvennlig versjon. Den lastes ned og skrives ut på papir. Obs: Oppskriften er til privat bruk og skal ikke brukes til kommersielle formål.

Denne oppskriften er hentet fra Fiks det!

Med dette heftet kan du lære å reparere alt fra ullsokker og ullundertøy, til favorittbuksen, silkeblusen og joggeskoene. Heftet viser mange ulike teknikker, inkludert stopping, maskesting, broderi, lapping og sashiko. Full av inspirerende bilder, nyttige tips og steg-for-steg forklaringer, passer heftet både for deg som er nybegynner eller som har fikset en stund.

Det lønner seg å fikse

Noen plagg er ekstra gode. De er behagelige å ha på, gjør at du føler deg fin eller er i daglig bruk og utsettes for slitasje. Ved å fikse plaggene dine så varer de lenge, og du slipper å lete etter en erstatning.

DU TRENGER:

  • Saks
  • Synål eller symaskin
  • Knappenåler
  • Sytråd
  • Plagg som skal repareres
  • Utslitt plagg eller et stykke restestoff i samme kvalitet som plagget du vil reparere. Hvis du for eksempel skal fikse en ullbukse trenger du ullstoff.

TIPS! Er du usikker på hva plagget er laget av kan du ta en titt på vaskelappen på innsiden av plagget.

Plagg som skal repareres

Steg 1: Klipp av den slitte kanten eller foten på plagget. Bestem hvor høy du vil ha den nye kanten. Som ny kant kan du bruke beina på en gammel strømpebukse eller sokkekant. Klipp av slik at høyden blir dobbelt så lang som du ønsker den ferdige kanten skal bli, pluss 2 cm ekstra til sømrom.

Slik festes ny kant.

Steg  2: Legg kanten med rette mot rette slik at sårkantene kommer over hverandre, og bretten på kanten peker inn mot plagget. Kanten skal være strammere enn plagget. Fest med knappenåler. Sett først en knappenål i hver side og fordel deretter resten av stoffet på plagget jevnt.

Fiks ferdig erme.

Steg 3: Sy rundt med en åpen sikksakk- eller elastisk søm (symaskin). Samtidig som du syr strekker du ut kanten slik at stoffet fra plagget ligger flatt. Når du er ferdig med å sy trekker kanten seg sammen igjen. Dersom det er et plagg som ikke er elastisk kan du bruke rettsøm og kaste over sårkantene med sikksakk.

 

Du kan også sy på kanten for hånd. Da kan du bruke tungesting eller attersting.

Attersting og tungesting

LÆR MER OM FIKSING

• Følg med på lokale kurs og arrangementer. Innimellom er det kurs, fikselaug eller åpent verksted i regi av husflidslag, biblioteker, miljøorganisasjoner og andre. • Lær et håndverk: Sting som blir skeive i starten vil etter hvert gå som en lek og bli en fryd for øyet. Når du bruker tid på å reparere, lærer du nye teknikker og får gleden av å drive med håndarbeid. det gir rom for tilstedeværelse, ro og mestring. • Se fiksevideoer på vår YouTube-kanal her

Cover til Fiks det!

 

Denne oppskriften står på trykk i Fiks det! Redaksjonen besto av Louisa Bond, Kathrine Gregersen og Tone Sjåstad, og utgiver er Norges Husflidslag.

Fiks det! er laget som en del av Norges Husflidslags prosjekt Alt kan fikses, som er støttet av Sparebankstiftelsen DNB.