Du er logget inn som
husflid.no
Norges Husflidslag
0
Nettbutikk
Min side
7. apr 2025|
Tekst: Bearbeidet av Kari Westergaard|
Foto: Astrid Waller og Kari Westergaard|
Modell: Reidunn Horgen og Kari Westergaard|
Lag det selv|Påske|Søm og broderi|Teknikker|
Slå to fluer i ett smekk med enkel omsøm. Slitte Olabukser får nytt liv, og du trenger aldri mer lure på hvor hagesaksa ble av.
Gjenbruk, ombruk og redesign reduserer mengden tekstilavfall og miljøbelastningen knyttet til tekstilproduksjon ... og så er det jo gøy å holde på med!
Å stelle i hagen gir oss alle økt velvære og forbedrer livskvaliteten. I følge studier bidrar hagearbeid til å redusere stress, angst, sinne og tretthet. Dette forkleet bidrar ytterligere til hageglede fordi du ikke lenger trenger å tenke på hvor du la fra deg priklepinnen, hagesaksa eller hanskene.
Kanskje du har en favorittbukse som begynner å synge på siste verset, men som du kvier deg for å gi helt slipp på? Med denne oppskriften kan den få en ny vår!
NIVÅ: 2/5 Denne oppskriften viser teknikker som fungerer både med og uten symaskin, og som passer både for deg som er nybegynner så vel som erfarne innen søm.
LAST NED: Om du vil, kan du klikke her for å åpne utskriftsvennlig versjon. Den lastes ned og skrives ut på papir. Obs: Oppskriften er til privat bruk og skal ikke brukes til kommersielle formål.
Reidunn Horgen er ansatt i Norges Husflidslag som husflidskonsulent i Akershus. Hun er hageentusiast og har sans for kreativ omsøm.
Med dette heftet kan du lære å reparere alt fra ullsokker og ullundertøy, til favorittbuksen, silkeblusen og joggeskoene. Full av inspirerende bilder, nyttige tips og steg-for-steg forklaringer, passer heftet både for deg som er nybegynner og for deg som har fikset en stund. Bestill heftet i nettbutikken på husflid.no
Dette trenger du:
• Saks • Sprettekniv • Synål og eventuelt symaskin • Knappenåler • Kritt • Sytråd og/eller perlegarn • Sliten Olabukse • Utslitt skjorte, putevar eller et stykke bomullsstoff litt større enn buksebaken • Strykejern • En strikk eller en knapp til ev. tilpassing.
TIPS: Det er en fordel om lommene på buksa er hele, og om den har livvidde som passer til den som skal bruke forkleet.
TIPS: Velg bomull til alt: Olabukse, fôrstoff, sytråd og eventuelt perlegarn til quiltingen. Da kan du være trygg på at forkleet beholder fasongen i vask. Og forkleet kommer nok til å trenge en vask iblant!
Disse stingene blir nyttige.
Steg 1: Klipp av begge beina på buksa til total høyde på forkleet ca. 35 cm.
Steg 2: Sprett opp sidesømmene opp til linningen. Klipp deretter buksa løs fra linningen. Vær OBS på beltestropper, og berg dem du kan. Disse kan være nyttige til å feste redskaper og karabinkroker. Stryk alle oppspretta kanter, siden disse skal brettes motsatt vei senere.
Steg 3: Sprett sømmen mellom beina opp til midt på rumpa, og legg sømmene over hverandre slik at forkleet blir flatt. Fest med knappenåler. Sy en søm som forankrer disse flatene til hverandre. Klipp så nedkanten jevn.
TIPS: Hvis du vil at denne sømmen skal bli usynlig, så kan du sy over de opprinnelige stingene så nøye som du klarer.
TIPS: Hvis du ønsker å dekorere forkleet med et broderi eller kanskje en applikasjon, så lønner det seg å gjøre dette etter steg 3. Og husk at hvis du vil dekorere en lomme må du kun sy gjennom ett lag stoff!
Steg 4: Sy sømmer på baklommene tilpasset verktøyet du ønsker å ha oppi. Slik får du flere lommer, og redskapene holder seg på plass når du holder på i hagen. Bruk symaskin, eller sy for hånd med attersting.
Steg 5: Klipp til et stykke av fôrstoffet med sømmonn (ekstra stoff til brettekant) 1 cm ved linningen og i sidene, og 3 cm i nedkant av forkleet. Legg stoffet på baksiden av Olabuksa, vrang mot vrang. Brett sømmonnet i linningen og sidene mot vranga og fest med knappenåler. Vent med nedkanten.
Steg 6: Fôrstoffet skal quiltes fast på baksiden med forsting fra forsida (Olabuksa). Begynn midt på, og sy i samme retning hele tida. Ytterste stingrad i linningen og sidene er det lurt å sy fra andre sida av forkleet.
TIPS: Bruk sytråd for diskrete sting, eller bruk perlegarn hvis du vil ha synlige sting.
Steg 7: Brett fôret rundt nedkant av forkleet, brett en gang til slik at du har ca 1,5 cm synlig oppbrett på forsida. Sy til med forsting eller faldesting.
Steg 8: Linningen fra buksa beholdes som linning på forkleet. Sett i en strikk mellom knappen og knapphullet hvis du trenger å øke livvidden. For å minke livvidden kan du sy i en ekstra knapp på ønsket sted.
TIPS: Prøv den japanske sømteknikken sashiko. Sashiko er forsting som danner dekorative mønster samtidig som stingene styrker og binder sammen stoffene. Begynn i det små og lek deg med nål og tråd.
Medlemskapet gir kunnskap og inspirasjon og du får utviklet din skaperevne i et kreativt og hyggelig miljø.
Til butikken
Din handlekurv er tom.